Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrepet i London:

May om gårsdagens terror­angrep: - Nok er nok

Storbritannias statsminister talte til nasjonen, og verden, etter gårsdagens terrorangrep.

TERROREN I LONDON: Søndag formiddag talte Theresa May etter terroren i London. Det var en preget statsminister som delte et tydelig budskap - nå er det nok. Gårsdagens angrep i London er det tredje terrorangrepet Storbritannia har blitt utsatt for siden slutten av mars. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er på tide å si: Nok er nok.

Det var budskapet fra Storbritannias statsminister Theresa May i sin første tale etter gårsdagens terrorangrep i London som drepte sju personer og skadet ytterligere 48.

Gårsdagens angrep i London er det tredje terrorangrepet Storbritannia har blitt utsatt for siden slutten av mars.

  • For under to uker siden gikk en selvmordsbomber til angrep på konsertgjengere i Manchester og drepte 22.
  • I slutten av mars drepte en terrorist fem personer i et bil- og knivangrep ved Westminster-brua i London.

Dette poengterte også May selv i talen:

LIVREDD: Den 23 år gammel servitøren Alex Martinez jobbet på restauranten som terroristene oppsøkte da de begynte å knivstikke. Martinez hørte skrik og skudd mens han gjemte seg i en søppeldunk for å unnslippe terroristene. Video: Scanpix Vis mer

- Dette er, som vi alle vet, det tredje angrepet på tre måneder. I mars fant et lignende angrep sted rett rundt hjørnet, i Westminster. Nå har London blitt rammet atter en gang, sa statsministeren.

Fire punkter

I samme tale trakk May fram flere ting hun mener Storbritannia - og verden for øvrig - nå må gjøre for å svare på de siste terrorangrepene.

  • Bekjempe den «onde» og «perverse» ideologien som baserer seg på en «ekstremistisk versjonen av islam».
  • «Ikke tillate at ideologien får rom til å puste» på nettet.
  • Frata ekstremister områdene hvor får operere fritt, for eksempel i Syria og Irak.
  • Revurdere anti-terrorstrategiene, deriblant lovgivningen.
LIVREDDE: I videoen hører du flere skudd bli avfyrt, før mennesker begynner å løpe for livet. Amatørvideoen er filmet fra en leilighet i nærheten av Borough Market da politiet skal ha aksjonert. Video: AP Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/67655496 Vis mer

- Selv om angrepene i London ikke er knyttet til hverandre gjennom nettverk, er de likevel tilknyttet på en viktig måte. De er bundet sammen av den samme onde, ekstremistiske versjonen av islam. Det er en ideologi som mener at vår levemåte, med demokrati, mangfold og menneskerettigheter, ikke er forenlig med islam. Det er en pervers versjon av islam, og å bekjempe denne ideologien er en vår tids største utfordringer, sa May.

Noen raske løsninger finnes imidlertid ikke, var essensen i talen fra May.

- Slik terror kan ikke bekjempes med militærmakt alene, understreket hun, før hun manet til innsats fra det britiske folk:

- Det er for mye toleranse for ekstremisme i vårt samfunn. Hele landet må samle seg for å ta grep.

- Har avverget fem angrep

Tidlig i talen påpekte hun at britisk sikkerhet- og etterretningstjenester har avverget fem rekke angrep siden Westminster-angrepet i mars.

- Vi opplever en ny trend i de truslene vi står overfor, ved at terror avler terror, sa May.

Den britiske statsministeren fastholdt samtidig at torsdagens parlamentsvalg vil gå som planlagt, selv om både hennes eget konservative parti og Labour av respekt for ofrene innstilte valgkampen midlertidig søndag.

- Vold må aldri få lov til å forstyrre den demokratiske prosessen, sa hun, og lovte at valgkampen vil bli gjenopptatt mandag.

- Storbritannia må stå sammen og bekjempe våre fiender, la hun til.

DRAMATISK AKSJON: Politiet aksjonerte mot en bar like i nærheten av London Bridge etter at en bil braste inn i en folkemengde på brua lørdag kveld. Politistyrker skrek og ropte at folk skulle legge seg ned på gulvet. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!