Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

May utviser russiske diplomater - Moskva: Vi vil slå tilbake snart

23 russiske diplomater må forlate Storbritannia.

SLÅR TILBAKE: Det er ventet at president Vladimir Putin vil slå tilbake etter at Theresa May kunngjorde at hun utviser 23 russiske diplomater fra Storbritannia. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB Scanpix.
SLÅR TILBAKE: Det er ventet at president Vladimir Putin vil slå tilbake etter at Theresa May kunngjorde at hun utviser 23 russiske diplomater fra Storbritannia. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble det kjent at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater som følge av drapsforsøket på den tidligere dobbeltspionen Sergej Skripal.

- Det er ikke noe alternativ. Russland er skyldige i drapsforsøket på Sergej Skripal og hans datter, sier Storbritannias statsminister Theresa May til Underhuset.

Moskva melder at de snart vil slå tilbake mot Mays handlinger, skriver nyhetsbyrået AFP på Twitter.

«Den britiske regjeringen gjorde et valg for konfrontasjon med Russland,» sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse onsdag.

Departementet kaller også Mays uttalelse for uhøflig, provoserende og mener den undergraver muligheten for dialog mellom landene, skriver AFP.

I tillegg anklages London for å forfølge en politisk agenda, og tiltakene May har satt i gang kalles «fiendtlige». Det advares også om at Russlands respons til tiltakene «ikke vil være sein».

Bryter diplomatisk kontakt
Diplomatene som blir utvist har blitt identifisert som etterretningsagenter, og har ei uke på å forlate landet.

I tillegg bryter Storbritannia all diplomatisk kontakt med Russland. Når det gjelder fotball-VM i sommer vil verken ministere eller kongefamilie dukke opp i Russland, skriver The Guardian.

Russere som kommer til Storbritannia, vil heretter blir sjekket ekstra grundig.

Den russiske ambassadøren skal ha advart britene om at utvisninger vil utløse mottiltak, og han skal ha sagt at regjeringen i Moskva ser på utvisninger som en provokasjon.

Drapsforsøk
​Søndag 4. mars ble Sergej Skripal og hans datter funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury, England. Tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Russiske myndigheter avviser beskyldningene om at Russland står bak angrepet med nervegift og ber om en prøve av stoffet. Det har de foreløpig ikke fått.

Det trekkes også paralleller til giftdrapet på eksspionen Aleksandr Litvinenko i 2006, hvor britiske myndigheter konkluderte med at Russlands president, Vladimir Putin, «trolig godkjente» drapet. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!