May vil trekke seg «etter at en avtale er sikret»

Men i kveld skal det stemmes over åtte alternativer til Mays plan.

VIL GI SEG: Theresa May er villig til å trekke seg dersom hennes brexit-avtale bli vedtatt. Foto: Jessica Taylor / UK Parliament via AP / NTB scanpix
VIL GI SEG: Theresa May er villig til å trekke seg dersom hennes brexit-avtale bli vedtatt. Foto: Jessica Taylor / UK Parliament via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flere britiske medier skriver at statsminister Theresa May har fortalt parlamentsmedlemmer i sitt eget parti at hun vil trekke seg dersom hennes brexitavtale blir vedtatt.

Villig til å trekke seg

Like etter at nyheten sprakk i britiske medier, sendte Downing Street ut et utdrag av det May sa til sine partikolleger, ifølge The Guardian.

«Jeg vet at det er et ønske om en ny tilnærming - og nytt lederskap - i den andre fasen av brexit-forhandlingene - og jeg vil ikke stå i veien for det», sa May.

«Jeg vet at noen er bekymret for at dersom dere stemmer for avtalen, så vil jeg ta det som et mandat til å haste videre inn i fase to uten den debatten vi må ha. Jeg vil ikke det - jeg har hørt hva dere har sagt. Men vi må få denne avtalen gjennom og levere brexit».

Derfor er May forberedt på å forlate jobben tidligere enn hun hadde planlagt, «for å gjøre det som er rett for vårt land og vårt parti».

Hun ba også alle i rommet om å stemme for brexitavtalen.

Så langt har Mays forslag til brexitavtale blitt stemt ned to ganger. Mandag kveld stemt Underhuset for at parlamentarikerne nå skal stemme over alternativer til statsminister Theresa Mays brexitavtale. Disse avstemningene skal holdes onsdag kveld.

Åtte alternativer

Underhusets speaker John Bercow har avgjort at i alt åtte ulike alternativer skal opp til avstemning:

1. Gå ut av EU uten avtale 12. april 2019

2. Søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen og forhandle fram en tollunion med EU

3. Søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen

4. Forhandle fram en tollunion med EU

5. Forhandle fram en tollunion med EU og sikre tett tilknytning til EUs indre marked

6. Avlyse utmeldingen dagen før brexit hvis dette er eneste utvei for å avverge en skilsmisse uten avtale

7. Legge utmeldingsavtalen med EU fram for folkeavstemning

8. Ta initiativ til en toårig overgangsperiode med frihandel hvis det ikke er mulig å nå enighet om en helhetlig utmeldingsavtale

Avstemningen vil foregå skriftlig og starter klokka 20 norsk tid. Resultatet vil bli lagt fram noe seinere onsdag kveld.

Hard brexit

Blir det ingen utsettelse og ingen avtale er klar, risikerer britene at de innen uka er over må forberede seg på en «hard brexit».

Frykten for at Storbritannia skal forlate EU uten avtale øker, og sikkerhetsrutinene skjerpes betraktelig.

Myndighetene har allerede offentliggjort en oversikt over de mulige kortsiktige konsekvensene av en hard brexit: Briter i utlandet kan måtte ta førertest i sitt nye land, fri bruk av mobildata i utlandet kan ikke lenger garanteres og Irland og Nord-Irland vil få en hard grense mellom seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer