Mayola får mer enn 400 mill. fra Philip Morris

Ti år og én dag etter at hun knuste tobakksgiganten i retten.

KNUSER TOBAKKSGIGANTEN: En domstol i USA har i dag bestemt at tobakksprodusenten Philips Morris må betale ut over en milliard kroner, ti år etter at Mayola Williams knuste selskapet i retten. Foto: Dennis Cook/AP
KNUSER TOBAKKSGIGANTEN: En domstol i USA har i dag bestemt at tobakksprodusenten Philips Morris må betale ut over en milliard kroner, ti år etter at Mayola Williams knuste selskapet i retten. Foto: Dennis Cook/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): For ti år og én dag siden bestemte en jury at tobakksgiganten Philip Morris må betale nær 80 millioner dollar i såkalt «punitive damages», eller rundt 543 millioner kroner, i forbindelse med saken enka Mayola Williams reiste mot selskapet. I dag har Høyesterett i USA bestemt at tobakksprodusenten må bla opp, melder nyhetsbyrået AP.

155 millioner dollar
Mayola Williams gikk til sak mot tobakksgiganten på vegne av sin avdøde ektemann Jesse som var storrøyker i en årrekke.

Han begynte å røyke i 1950-årene og døde i 1997, seks måneder etter at han ble diagnostisert med lungekreft.

Williams vil nå kunne hente ut mellom 60 og 65 millioner dollar, mer enn 400 millioner kroner, fra en pot som grunnet renter har økt til mer enn svimlende 155 millioner dollar, eller drøyt en milliard norske kroner. I dommen for ti år siden ble Williams tilkjent 800.000 dollar i «vanlig» erstatning.

Men i det amerikanske rettssystemet skal skadevolder svi, og «punitive damages» ble satt 97 ganger høyere.

Domstolen har nå forkastet selskapets anke, til stor frustrasjon for industrien som håpet saken skulle sette framtidige begrensninger på erstatningssummer fastsatt av en jury.

- Forledet mennesker
Dommen, som slo fast at Philip Morris kan holdes ansvarlig for å ha forledet mennesker til å tro at sigaretter ikke er farlig eller avhengighetsdannende, blir med dette opprettholdt.

Philip Morris argumenterte, til ingen nytte, med at juryens opprinnelige kjennelse må forkastes og at saken må prøves på nytt fordi jurymedlemmene ble gitt gale instruksjoner før de trakk seg tilbake for å vurdere utfallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer