Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mays nye justisminister stemte imot homoekteskap, miljøvernministeren ville fjerne klimaendringer fra pensum

Rokeringer i regjeringen etter valgnederlaget.

NY JUSTISMINISTER: David Lidington (60) er en veteran fra Underhuset og ulike Tory-regjeringer, men har tidvis vært kontroversiell. Foto: David Mirzoeff / PA / NTB Scanpix
NY JUSTISMINISTER: David Lidington (60) er en veteran fra Underhuset og ulike Tory-regjeringer, men har tidvis vært kontroversiell. Foto: David Mirzoeff / PA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Det konservative partiets elendige resultat i valget torsdag har statsminister Theresa May begrenset handlekraft til å rokere i regjeringen, og de fleste ministrene hennes blir sittende i sine allerede eksisterende jobber.

Det gjelder bl.a. utenriksminister Boris Johnson, innenriksminister Amber Judd og EU-utmeldingsminister David Davis. I dag er det dessuten kunngjort at Greg Clark fortsetter som næringsminister, og Sajid Javid beholder jobben som kommunalminister.

MILJØVERNMINISTER: Michael Gove (49) er Theresa Mays nye miljøvernminister. Her etter å ha fått oppdraget av statsministeren i 10 Downing Street. Foto: David Mirzoff / PA / NTB Scanpix
MILJØVERNMINISTER: Michael Gove (49) er Theresa Mays nye miljøvernminister. Her etter å ha fått oppdraget av statsministeren i 10 Downing Street. Foto: David Mirzoff / PA / NTB Scanpix Vis mer

Banker på døra

Men et knippe nye navn har i løpet av dagen og kvelden blitt løpende offentliggjort, til stor interesse fra britisk presse, som med argusøyne følger med på hvem som oppsøker inngangsdøra i 10 Downing Street.

- Jeg har satt sammen en regjering som er for alle, sier May ifølge BBC News, og sier hun har invitert «talenter fra hele partiet».

Den sentrale jobben som justisminister tilfaller David Lidington (60), som har vært parlamentsmedlem siden 1992. I Theresa Mays første regjering var han såkalt Leader of the House of Commons og Lord President of the Council, og har tidligere vært Europa-minister.

For revejakt

Lidington har tidligere vært omgitt av kontrovers. Nettavisa iNews har gått igjennom 60-åringens stemmehistorie i Underhuset på sida TheyWorkForYou og funnet at han gjentatte ganger har stemt imot utvidelse av homofiles rettigheter, herunder tilgangen til å gifte seg og adoptere barn.

I fjor stemte Lidington dessuten for å avskaffe Human Rights Act, som inkorporerer Den europeiske menneskerettskonvensjon i britisk lovverk, og har sju ganger stemt mot å forby revejakt.

60-åringen sier etter utnevnelsen at han er tilfreds og beæret.

- Demokrati og frihet er bygd på lovmessig styre, og er beskyttet av et sterkt og uanvhengig rettsvesen, sier han.

Om hvorfor han stemte imot homofilt ekteskap, sa han i 2013 til avisa The Bucks Herald bl.a. at forarbeidet til loven ikke var godt nok.

Veteran

På plass er også tidligere justisminister og utdanningsminister Michael Gove, som i Mays nye regjering er minister for miljø, mat og landbruk. Han var også en av drivkreftene bak Brexit.

Men det tok ikke lang tid før kritikk mot utnevnelsen av Gove dukket opp på sosiale medier. Han er nemlig omstridt for sitt syn på klimaendringer, og har tidligere gått inn for å fjerne dette fra pensum i geografi, ifølge The Guardian.

«Burde gå godt sammen med DUP», tvitrer Why to vote Green, med henvisning til at De konservatives utpekte samarbeidspartner i det nye parlamentet, nordirske Democratic Unionist Party (DUP), er kjent for å fornekte klimaendringer.

Gove selv hevdet han kutte klimaendringer fra geografpensumet fordi det var for omfattende, og at emnet ville bli overført til faget vitenskap. Miljøvernbevegelsen og vitenskapslærere stilte seg skeptiske til dette, og mente det ville nedvurdere problemstillingen.

Han ble til slutt overtalt av energi- og klimaendringsminister Ed Davey til å droppe planene, ifølge The Guardian.

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones / Trym Mogen Vis mer

Hast

Av andre endringer:

Damian Green, som i Mays første regjering var arbeidsminister, rykker opp til stillingen som visestatsminister og minister for regjeringskontoret. Sistnevnte stilling ble stående ledig fordi forgjengeren Ben Gummer mistet parlamentssetet i torsdagens valg.

Det hastet med å få regjeringen på plass; allerede neste mandag begynner de tøffe Brexit-forhandlingene med EU. Labour-leder Jeremy Corbyn har dessuten sagt at han vil prøve å kaste May allerede under «Dronningens tale»-seremonien 19. juni, da den nye regjeringen legger fram programmet sitt.

Statsministerens kontor foregrep dessuten begivenhetenes gang da de i går sendte ut en pressemelding om at regjeringsforhandlingene med DUP allerede var i havn. Dette ble etter kort tid avvist av DUP, som understreker at forhandlingene fortsetter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling