Mbeki anklager høyreekstremister for bomber

Ti bombeeksplosjoner skjedde onsdag i Sør-Afrika, ni av dem i den største svarte kommunen Soweto. President Thabo Mbeki anklager hvite høyreekstremister for å stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiende bomben gikk av i et buddhisttempel utenfor Pretoria. En kvinne ble drept og to andre skadd i eksplosjonene.

Det ble gjort skade på en moské, jernbanelinjer og togstasjoner. Omfanget av skadene var imidlertid ikke så stor, noe som tyder på at bombene var små.

En 42 år gammel kvinne ble drept da hun fikk over seg deler av det fattigslige huset hennes i Soweto da eksplosjonene rystet folk ut av søvnen grytidlig om morgenen.

- Opplysningene regjeringen har hatt i lengre tid indikerer at høyresiden har til hensikt å sette i gang en kampanje av denne typen for å destabilisere landet og skape et politisk klima som vil gjøre det mulig for dem å fjerne regjeringen og innsette en annen regjering, sa president Mbeki.

Justisminister Penuell Maduna sa i TV onsdag kveld at han hadde håp om at det kunne skje pågripelser snart. Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for eksplosjonene, de mest alvorlige og best koordinerte siden apartheidsystemet forsvant.

(NTB)