MC-bande utpekt som «Skrik»-tyver

Sporene etter Munch-ranet kan føre politiet til et tungt kriminelt MC-miljø. Politiet har fått informasjon om at en rekke aktører, deriblant MC-kriminelle, er innblandet i kunstranet på Tøyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Dagbladet og politiet har mottatt informasjon om at maleriene ikke er solgt eller brakt ut av landet. De skal fortsatt befinne seg på Østlandet, trolig i Oslo. Kilder hevder at maleriene kan stå på lager som brukes av personer tilknyttet det kriminelle MC-miljøet.

Snakket på fest

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren i avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt sier til Dagbladet at politiet antar at de jakter på flere enn de som fysisk var inne i Munch-museet på Tøyen.

- Vi har sett eksempler på at forskjellige grupperinger samarbeider, seinest under Aker Brygge-ranet. Politiet antar at flere er involvert _ både når det gjelder et eventuelt bestillingsverk, selve utøvelsen av ranet og bruk av eventuelle mellommenn, sier Nordgaren.

Dagbladet har mottatt opplysninger fra flere miljøer etter ranet av «Skrik» og «Madonna». Felles for opplysningene er at det går mange rykter i de kriminelle miljøene. Seinest på en fest forrige helg var det enkelte personer tilknyttet ransmiljøet som skal ha skrytt over at de visste hvem som stod bak kunstranet.

Sprikende informasjon

Enkelte personer med perifer tilknytning til det grove ransmiljøet har gitt politiet informasjon om ranet, men problemet er at de ikke kan dokumentere opplysningene.

- I slike saker får vi alltid informasjon fra det vi definerer som spesielle miljøer. Informasjonen vi har fått i denne saken, spriker i alle retninger. Det som er utfordringen er å få konkretisert disse opplysningene _ få en dokumentasjon om at det de sier er sant, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren.

Dagbladets opplysninger baserer seg på samtaler med personer som har tilknytning, eller nær kjennskap, til flere kriminelle miljøer, samt opplysninger fra politikilder:

,Medlemmer av MC-miljøet er utpekt som ranere, eller som mellommenn for de som står bak. MC-medlemmene kan ha kommet inn i saken etter at ranet var begått, og dermed fungerer som mellommenn for videresalg av bildene.

,Dagbladet har tidligere omtalt at et pengeplasseringsmiljø er sentralt i etterforskningen. Kilder i det kriminelle miljøet har tidligere hevdet at ranet var utført på bestilling fra en person bosatt i

utlandet, og at vedkommende hadde en mellommann bosatt i Oslo som hadde kontakt med ransmiljøet.

- Samarbeidet om ranet

Det beinharde ransmiljøet består av drøye 40 personer. Tall fra i fjor sommer viser at de tre MC-klubbene Hells Angels, Bandidos og Outlaws har totalt 136 medlemmer, der prøvemedlemmer er inkludert. Tall fra Kripos som ble presentert i vinter, viser at tre av fire medlemmer av MC-gjengene i Norge er straffedømt. Seks av ti straffedømte har mer enn én dom. Mange av dommene gjelder alvorlige kriminelle handlinger.

Etter det Dagbladet får opplyst, jobber politiet nå ut fra en teori om at sentrale personer tilknyttet disse to miljøene har samarbeidet, og at pengesterke finansmenn er involvert enten som selgere eller kjøpere. En rekke personer i de to miljøene har de siste ukene vært som sunket i jorda.

Innsamlingsfase

To kilder med nær kjennskap til MC-miljøet hevder overfor Dagbladet at MC-kriminelle kan være delaktig i Munch-ranet.

- Det er flere fra MC-miljøet som har kontakt med det som blir definert som ransmiljøet, og det har vært snakk om kunstranet de siste ukene, hevder de.

Politiet vil ikke kommentere disse opplysningene.

- Vi har mottatt informasjon om forskjellige miljøer, uten at jeg vil kommentere dette noe nærmere. Vi er fortsatt inne i en innsamling- og etterretningfase i etterforskningen, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren.

TATT: Madonna.
TATT: Skrik.
PÅ FRIFOT: Disse to personene slo til midt i åpningstida søndag 22. august, og fikk med seg både «Skrik» og «Madonna». I fluktbilen ventet en tredje person. Ingen av dem er tatt.