- MC-freden kunne ha sprukket

KØBENHAVN (Dagbladet): Norske medlemmer av Bandidos holdt på å sparke beina under fredsavtalen med erkerivalene i Hells Angels. Nå har begge klubber ryddet kraftig opp blant sine mest aggressive medlemmer, avslører advokat Thorkild Høyer i et intervju med Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede ett år før Den Store Nordiske MC-krigen ble stoppet, startet den københavnske advokaten Thorkild Høyer sin innsats som frivillig fredsmekler. Han var med på å legge grunnlag for en fredsavtale som nesten falt sammen da det virkelig gjaldt.

I neste uke presenterer danske Gyldendal boka han har skrevet om prosessen.

Internt demokrati

- Striden mellom de to klubbene var verst her i Danmark - derfor ble fredsprosessen kjørt av framtredende folk her i landet, forteller Høyer.

- Men hver gang vi var kommet fram til et nytt utspill, måtte forslagene legges fram for samtlige klubber over hele Norden. Det tok tid. men det lærte oss to ting: For det første er både Bandidos og Hells Angels rimelig demokratisk på innsiden. For det andre var de langt løsere organisert enn jeg hadde forestilt meg.

Av boka «Den Store Nordiske Rockerkrig» går det fram at Bandidos i Europa ble etablert av danske motorsykkelfolk som hadde sett seg grundig lei på at Hells Angels førte seg som aristokrater, mens medlemmer av alle andre klubber ble behandlet som avskum.

Økonomisk konflikt

Da Bandidos var en realitet, hadde mange Hells Angels-folk vanskeligheter med å akseptere dem.

- Jeg tror ikke at det var en konflikt om kontroll over kriminalitet og territorier. Hvis uenighetene hadde gått på pengespørsmål, ville saken vært langt mer komplisert å løse. Det startet simpelthen med en opphopning av episoder, som kulminerte med at en gruppe fra Hells Angels måtte søke tilflukt på toalettet på et vertshus.

Strenge regler

Bare i Bandidos i Danmark er 40 medlemmer nå kastet ut fordi de nektet å følge de nye reglene.

- Det ble utarbeidet et sett med regler som medlemmer av begge klubber forplikter seg til å etterleve. De kan for eksempel ikke gå med ryggmerker når de er i byen om kvelden.

- Hvis de bryter reglene, betyr det eksklusjon etter første advarsel. Begge klubber har understreket at medlemmene ikke kan bruke klubbenes navn for å spre frykt blant vanlige mennesker.

Krise i siste runde

Fredsavtalen var endelig forhandlet fram 23. september 1997.

- I siste øyeblikk kom det et krav fra norske Bandidos om at ett punkt skulle forandres. Det utløste sterke reaksjoner fra Hells Angels, forteller Høyer.

- Men hovedforhandlerne fant en løsning i siste øyeblikk, og like etter gikk vi på TV og fortalte om kontrakten.

Nå er det nedsatt arbeidsgrupper med medlemmer fra begge sider. På sikt er det meningen at Hells Angels og Bandidos skal slås sammen.