Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MC-importør skaffet Eirik Jensen ni Harley-Davidson-sykler: - Han kunne tjene 70 000 per stykk

Eirik Jensens forsvarere i gang med å motstride Eirik Jensens overforbruk. 

GLAD I MC: Eirik Jensen har i mange år vært svært glad i å kjøre, mekke, kjøpe og selge motorsykler. Foto: Per Asle Rustad
GLAD I MC: Eirik Jensen har i mange år vært svært glad i å kjøre, mekke, kjøpe og selge motorsykler. Foto: Per Asle Rustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten mener Eirik Jensen (59) har hatt et overforbruk på 1,66 millioner mellom 2004 og 2013.

Dette bestrider Eirik Jensens forsvarere, som vil bruke dagen på å prøve å bevise at den tidligere politimannen ikke brukte mer enn han tjente. Spesialenheten mener disse pengene kom fra uoppgitte kilder. Jensen er tiltalt for å ha tatt imot minst 2,1 millioner kroner fra hasjbaronen Gjermund Cappelen i disse åra som betaling for å hjelpe til med hasjinnførsler. Jensen nekter straffskyld.

Jensen har sjøl sagt at han har tjent penger på kjøp og salg av diverse kjøretøy. Han forklarte også at han har tjent penger på annen kremmervirksomhet, salg av eiendom og at han har fått arv.

MC-importør i retten

Et av de sentrale punktene i Jensens økonomiforklaring har vært at han kjøpte motorsykler, mekket på dem og seinere solgte dem.

I dag var en motorsykkelimportør (52) innkalt som forsvarets vitne i rettssaken mot Jensen. Mannen drev motorsykkelimport på Jensens hjemsted Nesodden, var medlem i MC-klubben Hydra på Nesodden og ble voldsdømt på begynnelsen av 2000-tallet.

- Jeg har kjent Eirik Jensen siden 1993-1994. Jeg drev med import av sykler fra USA. Det var fabrikat av Harley-Davidson, sier 52-åringen i retten.

MANGE HANDLER: Her er alle bilene, motorsyklene og tilhengerne som Eirik Jensen har kjøpt og solgt. Tabell: KJELL ERIK BERG
MANGE HANDLER: Her er alle bilene, motorsyklene og tilhengerne som Eirik Jensen har kjøpt og solgt. Tabell: KJELL ERIK BERG Vis mer

Mannen forklarer at det var hans importvirksomhet, og at Jensen ikke var involvert i driften. Mannen sier imidlertid at Jensen har mottatt sykler for ham.

- Det kan dreie seg om ni sykler, pluss minus én. Det er snakk om fire softtailer, to electra glide, to wide glide og en super glide, sier mannen i retten.

- Betalte selvkost

Alle modellene er fra den amerikanske motorsykkelprodusenten Harley-Davidson.

Dagbladet har tidligere gjennomgått Jensens kjøretøy, som viser at han har eid 30 biler og motorsykler. Jensens historikk i det sentrale kjøretøysregisteret viser at han har hatt ni motorsykler fra Harley-Davidson.

Spesialenheten tar i retten fram en liste over fem motorsykler Jensen skal ha hatt mellom 1996-2003. Importøren forklarer i retten at han tror Jensen kan ha overtatt to eller tre av disse fra ham.

- Jensen har fått overtatt disse fra meg, forklarer importøren.

Mannen sier Jensen kjøpte motorsyklene for selvkost.

- Det betyr at han betalte det som ble betalt for syklene i USA pluss avgifter, sier mannen.

- 70 000 per sykkel

Mannen var lenge motvillig til å forklare seg i avhør for Spesialenheten, og stilte ikke før de begjærte rettslig avhør. I avhør har han forklart at Jensen kan ha tjent minst en halv million kroner på kjøp og salg av motorsykler.

Han sier i retten at han mener Jensen kan ha tjent store penger på å selge syklene videre. Ifølge mannen kjøpte Jensen sykler mellom 1996-2000.

- Han kunne tjene 70 000 per sykkel, og det er et ganske lavt tall.

Han mener det er normalt at det er mulig å eie importerte sykler uten å framstå som eier.

Jensen har forklart at han har hatt en kontantøkonomi, som har vært en del av et sikkerhetsopplegg. MC-importøren sier motorsyklene han solgte for selvkost ofte ble betalt kontant.

Spesialenheten kritisk

Spesialenheten er kritisk til mannens forklaring.

- Hva bygger du forklaringen din på?

- Jeg har drevet med kjøp og salg i mange år. Jeg vet fortjenestemarginene. Dette er kvalifisert gjetning og et forferdelig lavt tall. Du kan ende opp med 150 000 i fortjeneste, sier han.

Tingrettsdommer Kim Heger lurer på hvorfor mannen skulle selge motorsykler til Jensen for selvkost hvis det var så god fortjeneste, og hvorfor han skulle være snill mot Jensen.

- Etter hvert vil du ikke gape over mer enn du kan. Du bruker alle pengene på gode kjøp i USA. Så kommer det til et punkt hvor staten skal ha avgift, og det blir veldig bråk. Dette var i perioder hvor jeg trengte penger og ikke hadde råd til å betale avgiftene selv, sier mannen.

Stjålede sykler

Spesialenheten viser til et politidokument funner på Eirik Jensens hjemmeområde.

Dokumentet omhandler eksport av 25 Harley-Davidson i en kontainer i USA som skulle til 52-åringen i Norge. Ifølge dokumentet var ti av syklene i kontaineren stjålet og fem sykler var satt sammen av stjålne deler. I dokumentet heter det også at kontaineren inneholdt militært utstyr ment for å lage ammunisjon.

Mannen bekreftet at syklene var til ham.

- Jeg fikk alle syklene tilbake etter 1,5 år. Jeg kunne bevise hvorfor syklene ikke var stjålet, og de ble ble frigitt. Det var utenfor min makt å kunne vite det. De ble aldri beslaglagt, og det var intet straffbart forhold med kontaineren. Det kan bevises, hevder mannen i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!