KAMERATER: Russlands president Vladimir Putin, dyrker et tett forhold til lederen for MC-klubben «Nattulvene», Alexander Zaldostanov. «Nattulvene» nye avdeling i Slovakia vekker nå sterk bekymring hos Slovakias myndigheter. Foto: AP/Ivan Sekretarev
KAMERATER: Russlands president Vladimir Putin, dyrker et tett forhold til lederen for MC-klubben «Nattulvene», Alexander Zaldostanov. «Nattulvene» nye avdeling i Slovakia vekker nå sterk bekymring hos Slovakias myndigheter. Foto: AP/Ivan SekretarevVis mer

MC-klubb med nære bånd til Putin etablerer seg i Nato-landet Slovakia

MC-klubb tilknyttet Putin holdt militærøvelse i tidligere grisefarm: Nå slår Slovakia alarm

«Kirurgen» alias Alexander Zaldostanov og hans Putin-lojale MC-klubb skaper bekymring i Nato-landet Slovakia.

Aktivitetene på en tidligere grisefarm i landsbyen Dolna Krupa, 70 kilometer fra Slovakias hovedstad Bratislava, vekker bekymring i landets maktapparat.

Eiendommen har siden juni vært base for både en prorussisk og en slovakisk nasjonalistisk organisasjon. Det har til og med vært holdt en slags militærøvelse på stedet.

- En alvorlig risiko, sa Slovakias president Andrej Kiska tirsdag denne uka.

GAMLE TANKS: Dette dronebildet viser gamle tanks og andre militærkjøretøyer inne på den tidligere grisefarmen hvor russiske Nattulvene nå har etablert seg med en slovakisk avdeling. Foto: NTB Scanpix/Radio Free Europe/Radio Liberty/Handout via Reuters
GAMLE TANKS: Dette dronebildet viser gamle tanks og andre militærkjøretøyer inne på den tidligere grisefarmen hvor russiske Nattulvene nå har etablert seg med en slovakisk avdeling. Foto: NTB Scanpix/Radio Free Europe/Radio Liberty/Handout via Reuters Vis mer

- Redskap for Russland

Det begynte i juni, da den russiske, ultranasjonalistiske MC-klubben «Nattulvene» etablerte seg på eiendommen.

MC-klubben har tette bånd til Russlands president Vladimir Putin, som i 2013 tildelte lederen Alexander Zaldostanov - også kalt «Kirurgen» - en æresmedalje.

Organisasjonen står på USAs sanksjonsliste, for sin rolle i annekteringen av Krim-halvøya.

I Nato-landet Slovakia liker de derfor nyetableringen dårlig.

«(De er) et redskap for regimet som har vært involvert i okkupasjonen av et naboland», sa Andrej Kiska ifølge BBC.

Han siktet til Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina, hvor «Nattulvene» spilte en viktig rolle.

«Nattulvene» ga ham enda en grunn til å bli uglesett, da de i juni avholdt en slags militærøvelse på eiendommen, sammen med den slovakiske, nasjonalistiske organisasjonen Slovakiske forsvarere (Slovenski Branci).

Dette har nyhetsbyrået Reuters fått bekreftet.

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Skadelig innflytelse

Det har seinere kommet fram at de utrangerte tanksene og militærkjøretøyene som ble brukt er utlånt fra det statlige militærhistoriske instituttet.

Instituttet skal nå ha bedt dem om å levere våpnene og kjøretøyene tilbake i løpet av august.

Ifølge Reuters er Slovakias president Andrej Kiska misfornøyd med at politiet ikke har grepet inn.

«Å vente på at en gruppe som tjener en annen stat skal begynne å bryte loven er en dårlig sikkerhetsstrategi», siteres den slovakiske presidenten.

Også en talsmann for det slovakiske utenriksdepartementet har uttrykt sterk bekymring.

- Vi mener deres medlemmers innflytelse er skadelig, spesielt ved å spre sine meninger som strever for å skrive historien på nytt, sier talsmannen, Peter Susko, til BBC.

Han spesifiserer disse meningene til at «Krim er russisk», «Stalin var en helt» og at «Nato er en kriminell organisasjon».

Motorsykler og militærhistorie

Skal man tro eieren av eiendommen, Jozef Hambalek, er det hele ganske uskyldig. I flere medier, som Newsweek, presenteres han som grunnlegger eller leder av den slovakiske avdelingen av «Nattulvene».

Ifølge BBC er han også leder av den nasjonalistiske organisasjonen NV Europa, som holder til på den samme eiendommen.

- Jeg er bare interessert i motorsykler og militærhistorie, sier Hambalek til Reuters.