Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

McCain: - Dette er ikke sant

Kona deltok på pressekonferanse i ettermiddag. Men New York Times viker ikke en tomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den mest oppsiktsvekkende avisartikkelen i hele valgkampen så langt ble i natt publisert i nettugaven til New York Times, USAs kanskje mest velrennomerte avis.

Der framgår det at McCain under sin første presidentvalgkamp i 1999 og 2000 fikk hypppige besøk av den kvinnelige telekom-lobbyisten Vicki Iseman, og at kandidatens medarbeidere febrilsk prøvde å avslutte det de tolket som et «romantisk forhold» som kunne skade kampanjen om det ble kjent.

Angivelig skal McCain i den aktuelle perioden ha fattet beslutninger som tjente klientene til Iseman.

Massiv artikkel

McCains strateger mente koblingen var svært problematisk selv hvis de to bare var nære venner, og bekymringen skal ha vokst seg så stor at valgkampmedarbeidere fikk instruks om å forhindre at Iseman fikk tilgang til kandidaten i offentlige sammenhenger.

Minst seks Times-journalister skal ha jobbet i mange uker med avisartikkelen, som slo ned som en bombe i det politiske USA i morges.

Det vil si, den notoriske nyhetsmakeren Matt Drudge publisert en ryktevariant av forholdet allerede i desember i fjor, men ingen seriøse medier har omtalt saken før i dag - og det republikanske partiet framstiller i dag historien som en useriøst ukebladsmøreri.

Også McCains stab kom raskt på banen og avfeide historien som en sladderkampanje, og i formiddag amerikansk tid så altså presidentkandidaten selv seg nødt til å komme på banen.

I FORSVARSPOSISJON: John og Cindy McCain måtte i dag arrangere en pressekonferanse i et forsøk på å avvise anklagene i New York Times. Foto: GERALD HERBERT / AP
I FORSVARSPOSISJON: John og Cindy McCain måtte i dag arrangere en pressekonferanse i et forsøk på å avvise anklagene i New York Times. Foto: GERALD HERBERT / AP Vis mer

- Skuffet

På en uvanlig pressekonferanse der kona Cindy sto ved hans side på podiet, avviste McCain ettertrykkelig antydningene om et tvilsomt kjæresteforhold.

- Jeg er svært skuffet over denne artikkelen. Det er ikke sant, bedyrer han, og tilføyer:

- Jeg har ikke gjort noe som kunne forrådt offentlighetens tillit eller føre til avgjørelser som tjener en bestemt gruppe.

Ifølge nyhetsbyrået AP beskriver han Vicki Iseman som en «venn».

Cindy McCain stiller seg hundre prosent bak sin mann, og uttaler at republikanernes antatte presidentkandidat alltid setter familien og USA foran alt annet.

- Han er en mann med sterk integritet, sa hun på pressekonferansen.

Presidentkandidaten avviser ikke bare det mulige kjærlighetsforholdet, men benekter også at han har hatt et tettere forhold til Iseman enn til andre lobbyister.

SKAPER BØLGER: Nesten uavhengig av sannhetsgehalten i påstandene kan McCains valgkamp bli skadelidende. Advokatfirmaet til Vicki Iseman fjernet i dag biografien hennes fra sin hjemmeside. Arkivfoto: AP
SKAPER BØLGER: Nesten uavhengig av sannhetsgehalten i påstandene kan McCains valgkamp bli skadelidende. Advokatfirmaet til Vicki Iseman fjernet i dag biografien hennes fra sin hjemmeside. Arkivfoto: AP Vis mer

- Jeg har truffet henne ved noen anledninger, særlig på mottagelser, pengeinnsamlinger og i oppdrag knyttet til komiteen i senatet, sier McCain.

Kraftig kost

«For McCain har selvtillit og etikk blitt en risiko i seg selv», var tittelen på resultatet av den omfattende gravejournalistikken til New York Times.

«En kvinnelig lobbyist hadde dukket opp sammen med ham på pengeinnsamlinger, besøkt ham på kontorene hans, og på privatflyet til en klient. Overbevist om at det hadde blitt et kjærlighetsforhold, brøt noen av topprådgiverne hans inn for å beskytte kandidaten mot seg selv», skriver avisa om situasjonen for åtte år siden.

Selv om McCain nå iherdig dementerer innholdet i artikkelen, kan han få trøbbel med å overbevise velgerne - og mediene.

I en variant av artikkelen i nettutgaven til konkurrenten Washington Post, bekrefter mannen som inntil nylig var McCains aller nærmeste rådgiver, John Weaver, at han mot slutten av 1999 hadde et møte med Iseman der han klart og tydelig ba henne om å holde seg unna McCain.

Årsaken til panikken i McCain-leiren den gang oppsto fordi kandidatens hovedbudskap dreide seg om nettopp politiske reformer og sterkt motstand mot særinteresser.

Til CNN forteller Weaver at Isemann hadde begynt å snakke til andre at hun hadde spesiell tilgang og innflytelse over McCain.

image: McCain: - Dette er ikke sant

Eks-rådgiveren ser dermed ut til å gjenta mye av essensen i New York Times-artikkelen. Avisa lar seg forøvrig ikke rokke av McCains bredside, og har sendt ut følgende pressemelding:

«The story speaks for itself».

image: McCain: - Dette er ikke sant
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media