- McCain ble ikke torturert

Fengselssjefen på \'Hanoi Hilton\' mener presidentkandidaten lyver om sitt fangenskap under Vietnamkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Republikanernes presidentkandidat, John Mccain (71), satt over fem år i fangenskap under Vietnamkrigen.

De første 31 månedene av fangenskapet var han totalt isolert og McCain har fortalt at armene hans ble brukket gjentatte ganger under torturavhør. Så ille var forholdene at McCain to ganger prøvde å ta sitt eget liv.

Men Tran Trong Duyet, sjef for Hoa Lo-fengslet der McCain satt fanget, nekter for at presidentkandidaten ble mishandlet.

- Jeg kan bekrefte at vi aldri torturerte ham. Vi torturerte aldri noen av fangene, sier den tidligere fengselssjefen til BBC.

- Har sympati

75-åringen mener McCain lyver når han forteller fra Vietnam.

- Han forteller ikke sannheten. Men på en måte har jeg sympati med ham. Han lyver for amerikanske velgere for å få deres støtte i presidentvalget, legger 75-åringen til, og leder i stedet samtalen med BBC over på hvordan han ofte tilkalte McCain til sitt private kontor for å ha uformelle samtaler.

- Vi pleide å argumentere om krigen, om den var riktig eller ikke. Han var en veldig frittalende mann, veldig konservativ og veldig lojal til sitt land og det amerikanske idealet.

KRIGSHELT: John McCain brakk høyrebeinet og begge armene da han ble skutt ned. Han ble tatt til fange, men først da vietnameserne fikk vite at faren hans var en høytstående admiral i den amerikanske marinen fikk han sykehusbehandling. Foto: AP/SCANPIX
KRIGSHELT: John McCain brakk høyrebeinet og begge armene da han ble skutt ned. Han ble tatt til fange, men først da vietnameserne fikk vite at faren hans var en høytstående admiral i den amerikanske marinen fikk han sykehusbehandling. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I tillegg skal McCain ha hjulpet fengselssjefen med å lære seg bedre engelsk. 

Duyets versjon av McCains fengselsopphold er godt tilpasset vietnamesiske myndigheters syn på krigen og er vanskelig å etterprøve. Uttalelsene bør tas med en klype salt ettersom den kommer fra et land der kommunistlederne fremdeles kontrollerer media.

Får drahjelp

Den pensjonerte fengselssjefen ønsker ikke å sverte McCain i den viktige valgkampen han nå holder på med. Tvert om støtter Duyet (75) sin tidligere fange.

- McCain er min venn. Hvis jeg var amerikansk, ville jeg stemt på ham, sier han til BBC.

Forholdet mellom Vietnam og USA har bedret seg betraktelig de siste årene, særlig etter en normalisering av båndene mellom de to tidligere fiendene fant sted i 1995. McCain spilte en viktig rolle i dette arbeidet, noe som kan forklare Duyets entusiastiske støtte for McCains kampanje. - Jeg vet ikke hvordan han ville ha reagert hvis han så meg igjen, sier Duyet, mens han fikler med et svarthvitt foto av ham selv og de amerikanske krigsfangene.

- En bedre person

Det var 26. oktober 1967 at flyet til marinepiloten McCain ble skutt ned, og han selv ble tatt til fange i Hanoi. De neste fem og et halvt årene tilbrakte han i fengslet, som blant de amerikanske fangene kalt \'Hanoi Hilton\'.

- McCain ble ikke torturert

I vår stilte McCain opp i et intervju på tv-kanalen FOX, der han ble spurt om hva et fengselsopphold, lik det han opplevde i Vietnam, gjør med en person.

- Jeg tror det gjør deg til en bedre person. Selvsagt får det deg til å elske Amerika. Jeg elsket ikke Amerika før jeg ble revet vekk, sa McCain, en innrømmelse som TV-kanalen senere har redigert vekk fra sine nettsider, ifølge Foxattacks.

TØFF FORTID</B>: De første 31 månedene av sitt fangenskap i Vietnam satt presidentkandidat John McCain i isolat.