- McCain ble reddet

NEW YORK (Dagbladet): Blir John McCain reddet eller torturert på dette bildet? Han ble reddet av de samme menneskene som han bombet, og fikk god behandling i krigsfangenskapet i Hanoi, skriver vietnamesiske aviser. McCain avviser det hele med et skuldertrekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsene er så vidt nevnt i den amerikanske valgkampen.

Ifølge den vietnamesiske avisa Saigon Giai Phong har John McCain med vilje glemt sine redningsmenn som reddet ham ut av det nedskutte flyet i Nord-Vietnam i 1967. Landsbyboere han var ute for å bombe, reddet ham opp fra innsjøen Truc Bach, skriver avisa og dokumenterer saken med et bilde fra innsjøen. Et bilde som tidligere er vist i en rekke vestlige aviser.

McCain har tidligere beskrevet hvordan han ble torturert etter nedskytingen, uttalelser som utenriksdepartementet i Hanoi har karakterisert som «ondsinnet bakvaskelse».

Tortur

- McCains svertekampanje står i grell kontrast til den gode behandlingen han fikk som krigsfange, skriver Saigon Giai Phong. McCain var i vietnamesisk fangenskap fra oktober 1967 til mars 1973.

John McCain forteller i sin selvbiografi «Faith of my Fathers» at han brakk begge armene og et kne da han styrtet. Etter å ha sunket til bunns flere ganger, minnes han å bli dratt i land med bambusstokker av rundt 20 rasende vietnamesere.

- De rev av meg klærne, spyttet på meg og sparket meg, skriver han og forteller hvordan en person slo en rifle i skulderen på ham slik at den brakk, mens andre stakk bajonetter i beina og magen hans.

Bare skryt?

- Til slutt klarte en kvinne å stoppe det hele og spjelket beina og armene mine. Hun ga meg også noe å drikke da jeg ble båret bort, skriver han.

Så forteller han at han ble forhørt i fire dager. Han ble slått på de brukne kroppsdelene til det svartnet. Han fikk ingen legebehandling før livet sto på spill.

Opplysningene dukket så vidt opp under valgkampen i Michigan hvor McCain vant med 50 prosent mot Bushs 43 prosent.

Antydningene om at McCain har skrytt på seg tortur og heltedåder i Vietnam har overhodet ikke trengt igjennom i USA. Og McCain har brukt utrykket «gooks», som betyr «gulinger», om sine torturister.

- Man kan kalle dem hva man vil, men jeg tillater meg å bruke ordet «gooks» om folk som torturerte meg og mine venner i fangenskapet, er svaret fra McCain.

Den tidligere jagerflygeren i marinens flyvåpen vendte tilbake til Vietnam i 1993 for å drøfte skjebnen til amerikanske soldater som var savnet under krigstjeneste. Senator McCain har offentlig gått i bresjen for å normalisere forholdet mellom USA og Vietnam.

SKUTT NED: Vietnameserne hevder at John McCain blir reddet i dette bildet fra 1967.