- McCain er dømt til å tape

Og det takket være George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En uke etter at Barack Obama utnevnte seg selv til demokratenes presidentkandidat, vise de fleste meningsmålingene dødt løp mellom Obama og den republikanske rivalen John McCain.

Men historie- og valgforskere har liten tro på at John McCain skal ende som president.

- Demokratene kommer til å vinne en overveldende seier. Republikanerne møter det som historisk sett har vist seg å være umulige odds, sier Allan Lichtman, universistetslærer i politisk historie og demokrat til AP.

- Det er et av de verste politiske miljøene for partiet siden andre verdenskrig. Jeg vil være lamslått om McCain vinner, bifaller professor Alan Abramowitz ved Emory University.

Han gir McCain like sto mulighet som Adlai Stevenson i 1952 og Carter i 1980. Begge to ble klart slått og måtte se presidentskapet gå til partiet som ikke hadde makta.

Går lei politikken

Republikanerne har innehatt Det hvite hus 28 av de siste 40 årene. Det er historisk i amerikansk sammenheng at et parti har dominert i så stor grad, hevder forskerne.

- Dette går gjerne i sykluser. Offentligheten går lei av en type politikk. Det er alltid mye optimisme i dette landet, så da vender folket seg til det andre partiet, sier Robert Dallek ved California University i Los Angeles.

PARTIFELLER: John McCains største problem kan være at han tilhører samme parti som George W. Bush. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
PARTIFELLER: John McCains største problem kan være at han tilhører samme parti som George W. Bush. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer

Bare to ganger i det 20 århundret har et parti vunnet tre presidentperioder etter hverandre. Dette skjedde sist i 1988, da George H.W. Bush tok over etter Ronald Reagan. Reagan var imidlertid rundt to ganger så populær i sitt siste år, som president George W. Bush er i dag.

Det største hinderet for McCains er at han tilhører samme parti som George W. Bush. Han er den minst populære presidenten USA har hatt så lenge det har vært foretatt moderne meningsmålinger, ifølge AP.

Et lyspunkt for McCain kan være at de fleste amerikanere ikke ser på ham som en tradisjonell republikaner.

Dilemma

Men Obama kan ha enda en ting som taler til hans fordel. En rekke svarte som normalt ville stemt på den konservative kandidaten, øyner nå muligheten for at USA får sin første afro-amerikansk president.

- Jeg liker ikke nødvendigvis politikken hans. Jeg er ikke særlig begeistret for argumentasjonen hans, men for første gang i livet mitt kommer jeg seriøst til å vurdere å stemme på en demokratisk kandidat. For meg er dette utrolig, sier den konservative talk show-verten Armstrong Williams .

- Svarte konservative forteller meg at det vil være veldig vanskelig for dem å stemme mot Barack Obama i november, sier Williams.

- McCain er dømt til å tape
-VINNER: Barack Obama har historisk gode odds for å vinne, hevder flere forskere.