- McCain er dømt til å tape

Og det takket være George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En uke etter at Barack Obama utnevnte seg selv til demokratenes presidentkandidat, vise de fleste meningsmålingene dødt løp mellom Obama og den republikanske rivalen John McCain.

Men historie- og valgforskere har liten tro på at John McCain skal ende som president.

- Demokratene kommer til å vinne en overveldende seier. Republikanerne møter det som historisk sett har vist seg å være umulige odds, sier Allan Lichtman, universistetslærer i politisk historie og demokrat til AP.

- Det er et av de verste politiske miljøene for partiet siden andre verdenskrig. Jeg vil være lamslått om McCain vinner, bifaller professor Alan Abramowitz ved Emory University.

Han gir McCain like sto mulighet som Adlai Stevenson i 1952 og Carter i 1980. Begge to ble klart slått og måtte se presidentskapet gå til partiet som ikke hadde makta.

Går lei politikken

Republikanerne har innehatt Det hvite hus 28 av de siste 40 årene. Det er historisk i amerikansk sammenheng at et parti har dominert i så stor grad, hevder forskerne.

- Dette går gjerne i sykluser. Offentligheten går lei av en type politikk. Det er alltid mye optimisme i dette landet, så da vender folket seg til det andre partiet, sier Robert Dallek ved California University i Los Angeles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer