McCain er klar for tilbaketrekking fra Irak

- Vi har lyktes og drar seirende hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : Senator John McCain har sagt at han kan gå med på en 16-måneds tidsplan for tilbaketrekking av amerikanske tropper fra Irak. Det ble han konfrontert med av Larry King hos CNN i går kveld.

King mener McCains utsagn minner mye om Obamas utsagn om tilbaketrekking av tropper.

- Det må naturligvis baseres på forholdene der, sa McCain som ikke vil være med på en fastlagt tidsplan.

Han vil kun foreta tilbaketrekkingen hvis militære ledere mener forholdene er trygge nok. Han vil ikke sette en dato for den endelige tilbaketrekkingen, i motsetning til rivalen Barack Obama.

- Vi kommer til å trekke oss tilbake, for vi har lyktes. Vi drar tilbake som seirende, sa McCain.

Riktig å invadere Irak

McCain ble også spurt om han ville støttet en invasjon av Irak, med den erfaringen han nå har.

- Jeg tror vi gjorde det rette, sa han.

VAR RIKTIG: Den republikanske presidentkandidaten John McCain ville invadert Irak igjen. Her er han i Denver fredag under et kampanjemøte. Foto: Carolyn Kaster, AP/SCANPIX
VAR RIKTIG: Den republikanske presidentkandidaten John McCain ville invadert Irak igjen. Her er han i Denver fredag under et kampanjemøte. Foto: Carolyn Kaster, AP/SCANPIX Vis mer

McCain la til at det var svikt i etterrettningen når man ikke visste om Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen eller ei, men han er ikke i tvil om at Hussein ville prøve å skaffe masseødeleggelsesvåpen.

Da Irak ble invadert uttalte McCain at det kom til å være en lett seier. Det har vist seg vanskeligere enn han trodde.- Vi brukte feil strategi, vi var dømt til å mislykkes. Vi var i ferd med å tape krigen da jeg sa at vi måtte bruke en ny strategi og jeg kjempet for den mens politiske motstandere mente min karriere var over.

Begge vil fange Bin Laden

McCain lovte at han skulle sørge for å fange Bin Laden og stille han for retten. 

Obama kom med et lignende løfte tidligere denne måneden til Larry King. Han sa han vil forfølge Bin Laden i Pakistan hvis etterretningen mener terroristlederen oppholder seg der.

McCain ønsket ikke å utdype om han også vil forfølge terroristen i Pakistan.

- Obama forstår ikke

- Den strategien som Obama sa ikke vil fungere i Irak er den samme strategien som vi må bruke i Afganistan. Det er ikke bare å øke antallet tropper, det handler om myndigheter som fungerer mye bedre, det handler om å ta narkotikasmuglere, det handler om Pakistan og grenseområdet som ikke er under kontroll, sa McCain til Larry King.

McCain er klar for tilbaketrekking fra Irak

Han mener Obama viser en mangel på forståelse for situasjonene i Irak og Afganistan og truslene mot USA.

Da McCain ble spurt om innenrikssaker sa han at han vil åpne for off-shore-boring etter olje, til tross for at han tidligere var motstander.

- Ja, da literen kostet en dollar var jeg imot, men nå er prisen nesten fire dollar, var argumentet til McCain.

Ikke til Beijing

McCain sa at han ikke ville reist til Beijing for å overvære åpningen av deOlympiske leker.

- Men jeg stiller ikke spørsmål ved avgjørelsen til Bush om å delta, det er presidentens valg, sa presidentkandidaten.

Se opptak fra programmether.

McCain i ledelsen blant sannsynlige velgere

En meningsmåling fra USA Today viser at Barack Obama leder over John McCain med 47 mot 44 prosent blant registrerte velgere.

Men når utvalget reduserer til dem som det er sannsynlig at kommer til å stemme ved valget er det McCain som kommer opp i ledelsen, med 49 mot 45 prosent.

Meningsmålingen ble utført i tidsrommet 25. til 28. juli og antyder at Obamas utenlandsreise kan ha skaffet McCain flere velgere. 900 stemmeberettigete og 791 sannsynlige velgere deltok i meningsmålingen.

BIOGRAFIER: Forsidene på presidentkandidatenes biografier som tegneserie.