McCain er tilbake fra de døde

Plutselig i racet igjen – med ledertrøye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet.no): Mens alles øyne i kveld er rettet mot Iowa, der ikke engang påståelige tv-kommentatorer tør spå resultatet, er det bare fem dager til partimedlemmer i New Hampshire tar stilling til hvem som er deres favorittkandidat.

Den relativt moderate republikaneren John McCain var for bare rundt tre måneder siden regnet som helt ute av presidentracet, etter at han ramlet helt ned på 16 prosents oppslutning på enkelte nasjonale meningsmålinger blant republikanere.

Men i dag viser ferske tall at vinden definitivt har snudd for Arizona-senatoren, etter forsiktig optimisme i McCain-leiren de siste dagene.

Slår Guiliani

I New Hampshire, der republikanerne (og demokrater) gjennomfører sitt primærvalg 8. januar, ligger McCain nå likt med Mitt Romney, som lenge har vært regnet som en mulig favoritt til å få partiets nominasjon. Begge får ifølge en meningsmåling utført av University of New Hampshire for CNN en oppslutning på 29 prosent i den svært viktige delstaten.

Til sammenligning viste en tilsvarende måling 12 prosent for McCain i juli.

- For første gang ser republikanske primærvelgere på McCain og ikke Guiliani som den som er best skikket til å håndtere terrorisme, og hele 53 prosent mener han kan gjøre den beste jobben, sier CNNs statistikksjef Keating Holland til egen kanal.

McCain har brukt relativt lite ressurser i Iowa, og har ikke nødvendigvis så mye prestisje å tape i dette første valget, men desto mer å vinne i New Hampshire, der han har tilbrakt de siste dagene.

Samtidig viser en måling utført av Pew Research Center at McCain nå har 22 prosents støtte blant republikanske velgere på nasjonalt plan, to prosentpoeng foran Rudy Guiliani, som har ledet i praktisk talt hele 2007, melder AFP.

VINDEN HAR SNUDD: Den republikanske presidentkandidaten John McCain kan glede seg over større oppslutning på de siste meningsmålingene. Foto: AP
VINDEN HAR SNUDD: Den republikanske presidentkandidaten John McCain kan glede seg over større oppslutning på de siste meningsmålingene. Foto: AP Vis mer

Usikre målinger

Mike Huckabee, som kan vinne nominasjonsvalget i Iowa i kveld, ligger på tredjeplass i den nasjonale målingen.

Meningsmålinger på landsbasis er regnet som svært usikre så tidlig i valgkampen, og etter de første primærvalgene kan situasjonen være snudd på hodet.

McCain er regnet som en moderat republikaner, men har samtidig ytret en svært hard linje blant annet i forhold til Iran, der han har antydet militære angrep som en mulig løsning fra USAs side om atomprogrammet ikke stoppes.