Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

McCain fester grepet

Clinton følges tett av Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter å ha vunnet valget i New Hampshire ser John McCain ut til å feste grepet som republikanernes kandidat. På to ulike målinger som ble presentert i USA i natt har han høyest oppslutning med henholdsvis 33 og 28 prosent. Dette står i sterk kontrast til hans posisjon i desember der han var nede på femte plass.

Han har mer enn doblet sin oppslutning på en måned, og mer enn fire av ti velgere mener McCain er mest valgbar av republikanerne.

Avgjøres i februar

Dermed ser det mørkt ut for New Yorks tidligere borgermester Rudy Guiliani som raser nedover lista. Bare 15 prosent støtter Guiliani på målingen fra Washington Post. På målingen fra New York Times får han ti prosent av stemmene.

Både Mitt Romney og Mike Huckabee er mer populære enn Guiliani. Det spekuleres i om Guiliani har ventet for lenge med å markere seg i valgkampen. Han var ikke tilstede i Iowa eller New Hampshire, men har satset på å komme sterkt tilbake i Florida 29. januar og ikke minst på «Supertirsdag» 5. februar da det er valg i mange stater, blant dem store stater som New York og California.

- Det er riktig å si at Florida er en kritisk stat. Dette er en stat der vi er godt organisert og der vi mener vi vil vinne, sier Guiliani til Fox News.

John McCain blir nå betraktet av republikanske velgere som den kandidaten med best erfaring og som er den sterkeste lederen. Det er første gang han leder an på disse målingene.

I løpet av februar vil de fleste statene ha avholdt nominasjonsvalg og da vil det sannsynligvis være avgjort hvem som blir partienes kandidater til presidentvalget i november.

MØTER FOLKET: John McCain ute blant velgerne på et valgmøte i Michigan, der de går til urnene i morgen. Foto: Scanpix
MØTER FOLKET: John McCain ute blant velgerne på et valgmøte i Michigan, der de går til urnene i morgen. Foto: Scanpix Vis mer

Større tro på Obama

Hillary Clinton leder fortsatt blant demokratenes kandidater, med Barack Obama hakk i hæl. På målingen i Washington Post får hun 42 prosent av stemmene, fem prosentpoeng foran Obama. På målingen til New York Times står hun enda sterkere med 42 prosent, mens Obama bare får 27 prosent.

Men Hillary Clinton har likevel grunn til bekymring. Gjennom hele kampanjen har hun stått sterkest blant de demokratiske velgerne når det gjelder å være en sterk leder og være valgbar.

I desember var det bare 14 prosent som mente Obama var den sterkeste kandidaten, nå er det hele 35 prosent som har mest tro på ham.

USAs økonomi er det som opptar velgerne på begge sider mest. 46 prosent har størst tro på Clinton til å rydde opp, mens 33 prosent mener Obama er best egnet. Kandidatene har nå like stor troverdighet når det gjelder troverdigheten i Irak-spørsmålet, mens Clinton var overlegen i desember.

Michigan er neste stat ut i nominasjonsvalget, de avholder valg i morgen.

KNAPP LEDELSE: Barack Obama kryper stadig nærmere Hillary Clinton, men hun leder fortsatt blant demokratene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media