McCain har tatt inn forspranget

Europatur og mediedominans hjelper ikke Obama. Nå blir han beskyldt for å være rasistisk og uærlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tross kjempesuksessen i Europa og massiv mediedekning de siste månedene er Barack Obama i ferd med å tape hele forspranget han har hatt på rivalen John McCain.

Etter at Obama vant demokratenes nominasjonskamp, ledet han tosifret over republikanernes John McCain. Men tross en 9 prosentpoengs ledelse etter hans turne i Europa og folketale i Berlin, er forspranget smuldret helt bort viser dagsmålingen hos Rasmussen reports.

McCain i tet

Meningsmålingen hos det anerkjente gallupselskapet viser at McCain ikke bare har spist opp forspranget Obama har hatt, men også er i ferd med å gå forbi.

Begge kandidatene får 44 prosents oppslutning i dagens meningsmåling. Men når også de som er på vippen må velge, leder McCain med 47 prosent mot Obamas 46 prosent. Selv om dette er langt innenfor feilmarginen på pluss/minus fire prosent, er det første gangen siden nominasjonskampen var over at McCain i det hele tatt har vært nær et overtak på Obama.

Og mens statistikken viser at 51 prosent ser positivt på Obama, har 55 prosent et positivt inntrykk av McCain.

Høy temperatur

Spesielt en sak har preget valgkampen den siste uka;

McCain har tatt inn forspranget

McCain-leirens reklamekampanje der Obama sammenlignes med Britney Spears og Paris Hilton. TV-reklamen kom etter Obamas europatur, der presidentkandidatens globale popularitet og kjendisstatus kom i fokus.

I TV-reklamen spør McCains støttespillere om verdens største kjendis er egnet til å lede USA, og angriper Obamas miljømotstand mot økt amerikansk offshorevirksomhet for å gjøre USA mer uavhengig av utenlandsk olje.

Se reklamefilmen her!

Obama-leiren slo tilbake mot kampanjen, og i kjølvannet ble rase ett tema.

- McCain forsøker å skremme velgere bort fra meg fordi jeg ikke ligner presidentene på dollarsedlene, sa Obama under en tale.

McCain-kampanjen var raskt ute med det røde kortet, og beskyldte Obama for å være den som trakk rase inn i valgkampen.

Obama mest rasistisk

Det mener også velgerne, ifølge dagens meningsmåling. Mens bare 22 prosent av de som har sett den omtalte TV-reklamen mener den er rasistisk, syntes 53 prosent at Obamas utspill om dollarseddelen var rasistisk.

McCain har tatt inn forspranget

Brutt ned på befolkningsgrupper mente 53 prosent hvite og 44 prosent svarte samt 61 prosent blant andre at Obamas utspill var rasistisk.

Og Obamas kanskje største fare er at stadig flere amerikanere oppfatter ham som kritisk til det amerikanske samfunnet og mener det er urettferdig og diskriminerende. Mens 46 prosent oppfatter dette synet hos Obama, mener tre fjerdedeler av befolkningen at det amerikanske samfunnet tvert om er rettferdig og anstendig.

Det kan bli farlig for Obama hvis stadig flere amerikanere føler han angriper et samfunn og kultur de ikke kjenner seg igjen i.

McCain vinner på energi

Det hjelper heller ikke Obama at TV-reklamen angrep hans kritiske syn på USAs offshorevirksomhet - et tema han gjentatte ganger har angrepet McCain for å være tilhenger av.

Bare få dager senere skiftet nemlig Obama syn på saken, og åpner for begrenset oljeboring til havs.

I en amerikansk presidentvalgkamp blir en slik vending raskt oppfattet som vingling - noe McCain leiren selvsagt har utnyttet til det fulle.

Det viser også dagens meningsmåling, der Obama har mistet sin fire prosents ledelse over McCain når det gjelder energipolitikk.

Mens 46 prosent av velgerne nå stoler mer på McCain enn Obama i energipolitiske spørsmål, har Obama størst tillit hos 42 prosent.

Dette er dårlig nytt for kandidaten som ledet med fire prosent i juni, og i dag lanserte sin energipolitiske plan med en ny reklamekampanje der McCains energipolitikk angripes.

- Obama er uærlig

I reklamefilmen som ruller over TV-skjermene beskyldes McCain for å være i lomma til en oljeindustri som lopper den amerikanske befolkningen for penger gjennom overpris og skattelette. Reklamefilmen oppgir at oljegigantene har gitt McCain 2 millioner dollar i valgkampstøtte, samt knytter senatoren til svært upopulære president George Bush, der et bilde av de to sammen glir over skjermen mens stemmen sier; Etter en president i oljegigantenes lomme, har vi ikke råd til en annen.

Utspillet høster allerede storm i den republikanske leiren. Selskaper har nemlig ikke lov til å gi slike valgkampbidrag, og McCains støttespillere mener Obama forsøker å sverte McCain med falske antydninger om ulovligheter.

McCains hovedmotstander i nominasjonskampen, Mitt Romney, sa det på denne måten under frokostsendingen på CNN:

- Det er bare trist. Jeg trodde ikke Obama hadde sunket så lavt at han drev med uærligheter, sa den tidligere guvernøren i Massachusetts.

Han mener Obama på lik linje med McCain har oljeansatte blant sine bidragsytere i presidentvalgkampen.