Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

McCain langer ut mot Trump etter Putin-melding

Trumps gratulasjonstelefon falt ikke i god jord hos senator John McCain.

REAGERER: Senator John McCain reagerer på at president Donald Trump har gratulert president Vladimir Putin med valgseieren. Her er Trump og Putin avbildet under et G20-møte i Hamburg i 2017. Foto: AP/Evan Vucci/NTB Scanpix
REAGERER: Senator John McCain reagerer på at president Donald Trump har gratulert president Vladimir Putin med valgseieren. Her er Trump og Putin avbildet under et G20-møte i Hamburg i 2017. Foto: AP/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag var det duket for presidentvalg i Russland, og Vladimir Putin vant sin største valgseier så langt i sin politiske karriere, ifølge de offisielle resultatene fra valget i Russland.

Tirsdag tok USAs president Donald Trump kontakt med Vladimir Putin, og gratulerte ham med valgseieren.

«Veldig god» telefonsamtale
Over telefon diskuterte de to presidentene muligheten for å møtes så snart det lar seg gjøre, heter det i en uttalelse fra Moskva.

- Vi kommer trolig til å møtes i en ikke altfor fjern framtid, sier Trump, som omtaler tirsdagens telefonsamtale med Putin som «veldig god».

RASER: Senator John McCain raser over Donald Trumps gratulasjon. Foto: AP /Cliff Owen/NTB Scanpix
RASER: Senator John McCain raser over Donald Trumps gratulasjon. Foto: AP /Cliff Owen/NTB Scanpix Vis mer

Kreml opplyser at presidentene blant annet snakket om å hindre nytt våpenkappløp. De tok også til orde for nærmere samarbeid for å bekjempe terrorisme.

McCain raser
Trumps gratulasjon provoserer senator John McCain kraftig, ifølge CNN.

- En amerikansk president leder ikke den frie verden ved å gratulere diktatorer for å vinne falske valg, sier McCain.

Han mener at ved å gratulere Putin, fornærmer Trump enhver russisk borger som ble nektet retten til å stemme i et fritt og rettferdig valg for å bestemme sitt lands framtid.

- Inkludert de utallige russiske patriotene som har risikert så mye for å protestere og motstå Putins regime, sier McCain.

Skripal og valginnblandingen
Sarah Sanders, pressesekretær i Det hvite hus, har uttalt at to viktige saker - den russiske innblandingen i det amerikanske valget og anklagene om at Russland står bak drapsforsøket på den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal - sannsynligvis ikke ble diskutert i løpet av samtalen.

AKSEPTERER IKKE: Under G20-møtet i Hamburg i helga møttes Trump og Putin ansikt til ansikt. Putin nektet for at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen. Det aksepterer ikke Trump, sier presidentens stabssjef Reince Priebus i et intervju med Fox News. Video: Fox News / AP Vis mer

- Vi kan ikke diktere hvordan andre land opererer. Putin har blitt valgt i sitt land og det er ikke noe vi kan diktere, sier Sanders som svar på McCains kritikk.

Sanders forteller at Det hvite hus mener at å vedlikeholde et forhold til Putin vil være verdt det, til tross for noen utestående problemer.

- Jeg tror ikke det kom opp i denne samtalen, men det er noe vi har snakket mye om og vil fortsette å se på steg framover for å sikre at det aldri skjer igjen, sier Sanders om valginnblandingen.

Sanders bekreftet også at det foreløpig ikke er lagt noen spesifikke planer om et møte mellom Putin og Trump.

- Valget ble «avviklet på velordnet vis,
Putins seier var spådd på forhånd, og sjansen for at noen av de andre kandidatene skulle stikke av med seieren var mikroskopisk.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som ble sett på som Putins største konkurrent, fikk ikke lov til å stille som kandidat i presidentvalget på grunn av en dom mot ham som mange mener er politisk motivert.

Russiske opposisjonelle og observatører hevder valget var preget av omfattende valgfusk, men de drøyt 500 observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er ikke enige.

- Valget ble «avviklet på velordnet vis, til tross for mangler knyttet til hemmelig stemmegivning og åpenhet rundt opptellingen», konkluderer OSSE-observatørene, ifølge NTB. ​

VALG: President Putin avla sin stemme i valget søndag. Foto: Yuri Kadobnov/Pool Photo via AP/NTB Scanpix
VALG: President Putin avla sin stemme i valget søndag. Foto: Yuri Kadobnov/Pool Photo via AP/NTB Scanpix Vis mer


Gratulasjoner fra andre ledere
Trump er for øvrig ikke den eneste som har gratulert Putin med seieren.

Kinas president Xi Jinping har gratulert sin russiske kollega med valgseieren og sa Beijing vil jobbe for å knytte landene sterkere sammen.

- Jeg gratulerer deg varmt med gjenvalget. I dag er det viktigere enn noensinne å fortsette dialogen med hverandre og å utvikle forholdet mellom våre land og våre folk, skrev Tysklands statsminister Angela Merkel i et brev til Putin.

Også statsminister Erna Solberg (H) gratulerte president Putin med brakseieren.

- Jeg gratulerer deg med gjenvalget som den russiske føderasjons president, skriver Solberg, som understreker at Norge legger vekt på et godt og konstruktivt forhold til Russland.

- Som naboer i nord har vi mange gjensidige interesser og viktige utfordringer, som best kan løses i fellesskap, skriver hun.

- Våre to land har utviklet et omfattende samarbeid og bred kontakt på en rekke viktige områder. Den norske regjeringen ser fram til et fortsatt godt samarbeid og kontakt med Russland på områder av felles interesse, avslutter Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!