John McCain og Donald Trump:

McCain med stikk fra dødsleiet. Nå snur Trump

Donald Trump har unnlatt å hedre John McCain etter hans bortgang - fram til i natt.

FIENDER: Siden Donald Trump reagerte på John McCains kritiske kommentar med å si at han ikke er en krigshelt, har forholdet mellom politikerne vært kjølig. Foto: NTB Scanpix
FIENDER: Siden Donald Trump reagerte på John McCains kritiske kommentar med å si at han ikke er en krigshelt, har forholdet mellom politikerne vært kjølig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da senator John McCain gikk bort lørdag, ble han hedret av både allierte og motstandere - men ikke Donald Trump. McCain og Trump har hatt et komplisert forhold i årevis, men etter mye press velger Trump å hedre ham likevel.

- Til tross for våre politiske forskjeller, respekterer jeg senator John McCains bidrag til landet vårt, skrev presidenten i en uttalelse ifølge CNN.

Seinere på natta, i forbindelse med et møte med evangeliske ledere i Det hvite hus, valgte Trump å komme med enda en uttalelse om McCain.

- Våre hjerter og bønner går til John McCains familie. Det kommer til å bli mye aktivitet over de neste dagene, og vi setter stor pris på alt han har gjort for landet vårt.

Under press

Selv om Trump registrerte McCains bortgang i en tweet lørdag, var han under sterkt press for å ikke ha hedret ham.

Først meldte CNN at presidenten stoppet en uttalelse om McCain fra Det hvite hus, så skapte det reaksjoner at flaggene ved Det hvite hus ble heist til topps - etter å bare ha vært senket på halv stang i et par dager for å markere bortgangen.

Nattas uttalelser står i sterk kontrast til alt som har skjedd tidligere. For over et år siden ble McCain diagnostisert med uhelbredelig hjernekreft. Måneder før han gikk bort ble det kjent at han ikke ønsket at Trump skulle inviteres til begravelsen.

I stedet er George W. Bush og Barack Obama invitert til å snakke i begravelsen som vil finne sted Maryland.

NEKTER Å UNNSKYLDE: Milliardæren Donald Trump er nok en gang i hardt vær etter å ha slengt med leppa til tidligere presidentkandidat John McCain. Nå nekter han å unnskylde seg. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer

McCains siste stikk

Den tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren rakk også å komme med et siste stikk i retning Trump før han gikk bort. På en pressekonferanse mandag leste McCain-familiens talsmann, Rick Davis, opp McCains avskjedsbrev som ble skrevet på dødsleiet.

Trump nevnes ikke med navn i brevet, men det tolkes likevel som et stikk i retning Donald Trump, ifølge Washington Post.

«Vi svekker vår storhet når vi forveksler patriotisme med lokal rivalisering som har sådd bitterhet, hat og vold i alle verdenshjørner», skrev McCain i brevet.

Han fulgte også opp med noe som kan tolkes som en referanse til Trumps sterkt ønskede Mexico-mur:

«Vi svekker den (storheten red.anm.) når vi gjemmer oss bak murer i stedet for å rive dem ned. Når vi betviler makten i våre idealer i stedet for å stole på at de vil være den fantastiske kraften til endring som de alltid har vært.»

Iskaldt forhold

Det hele begynte da Donald Trump i 2015 kom i skade for å si at McCain, som tilbrakte fem år som krigsfange i Vietnman, ikke er en krigshelt.

- Han ble en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å fortelle deg det. Han er en krigshelt fordi han ble tatt. Ok, du kan få … Jeg tror kanskje at han er en krigshelt, sa Trump.

Kommentaren falt ikke i god jord hos McCain, men han valgte likevel å støtte presidenten. Det varte imidlertid bare til det famøse «Grab them by the pussy»-opptaket nådde offentligheten like før presidentvalget i 2016.

Trump ble tydelig skuffet over at en fra hans eget parti trakk støtten.

- Den storkjeftede John McCain ba om min støtte under primærvalget (Jeg ga ham det, han vant), så trakk han sin støtte til meg på grunn av garderobeprat! sa Trump.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Gikk mot Trump

Forholdet ble ikke bedre av at McCains stemme ble avgjørende da senatet stemte mot forslaget om å skrote deler av helsereformen Obamacare i fjor.

Ifølge Washington Post tilga ikke Trump ham for det.

Forrige måned kom McCain med et stikk mot presidenten. Det skjedde i etterkant av Trumps kaosturné i Europa, hvor han under en pressekonferanse med Vladimir Putin ble kritisert for å si at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig» for å ha blandet seg i presidentvalget i 2016.

- Dagens pressekonferanse i Helsinki var en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noensinne, uttalte McCain.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer