Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

McCain og Clinton leder an

Viser en ny nasjonal meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John McCain har tatt en klar ledelse på de andre republikanske kandidatene, mens Hillary Clinton fortsatt leder blant demokratene, viser en ny nasjonal meningsmåling.

Målingen som er gjort av Associated Press, ble offentliggjort fredag, dagen før demokratene holder nominasjonsmøter i Nevada, og republikanerne i Nevada og South Carolina nominerer sine kandidater.

McCain, som mange mente var ute av kampen i fjor sommer, har klatret hele 9 prosentpoeng etter seieren i New Hampshire og det gode resultatet i Michigan.

Han har nå en støtte på 22 prosent, mot 16 prosent for de to eksguvernørene Mitt Romney og Mike Huckabee.

Den store taperen er tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, som har falt tilbake til 14 prosent siden desember da han ledet med 26 prosent.

Selv om konkurransen blant republikanerne er helt åpen etter at tre av kandidatene har vunnet hver sin stat, tyder mye på at Giulianis dristige strategi med å satse alt på det første primærvalget i en større stat, nemlig Florida, allerede har slått feil. Obama haler innpå
Hos demokratene har Hillary Clinton fortsatt ledelsen med 40 prosent, som er en svak tilbakegang siden desember.

Men Barack Obama har bykset fram 10 prosentpoeng til 33 prosent etter seieren i nominasjonsmøtene i Iowa.

John Edwards står på stedet hvil med 13 prosent.

Bakgrunnstallene viser at McCain på den republikanske siden har tatt mange av velgerne som Giuliani trenger støtte fra.

Huckabee har fortsatt en klar ledelse blant kristenkonservative.

På den demokratiske siden viser tallene at Clinton har mistet støtte i viktige grupper der Obama har vunnet fram, blant annet minoriteter og unge.

Men hun leder fortsatt blant kvinner, lavtlønte og dem som har lav utdanning.

Hektisk valgkamp
Uten at noen kandidat dermed klart har tatt ledelsen, driver kandidatene hektisk valgkamp i Nevada og South Carolina foran lørdagens oppgjør.
PÅ STEMMESANKING: Senator John McCain møter tilhengere i South Carolina før dagens primærvalget. En ny nasjonal meningsmåling viser at han nå leder over de andre republikanske kandidatene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
PÅ STEMMESANKING: Senator John McCain møter tilhengere i South Carolina før dagens primærvalget. En ny nasjonal meningsmåling viser at han nå leder over de andre republikanske kandidatene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Mest interesse knytter det seg til republikanernes primærvalg i South Carolina, som er den første sørstaten som velger sin kandidat.

Trass i at staten er en av de mest konservative i USA, med den største tettheten av kristenkonservative, har McCain tatt ledelsen på meningsmålingene etter sin respektable innsats hittil.

De to favorittene til det kristne høyre, Mike Huckabee og Fred Thompson, ligger lenger bak til tross for at de bør gjøre det bra i staten for å holde sine kandidaturer levende.

Romney ga opp
Mitt Romney ga tidlig opp i South Carolina og er i stedet den eneste republikaneren som driver aktiv valgkamp i Nevada.

Ifølge CNN ser hans vurdering ut til å være at det er bedre med en ny seier i Nevada, selv om staten er liten, enn et forsmedelig tap i South Carolina til tross for aktiv jakt på stemmer.

Ifølge de siste meningsmålingene i South Carolina har McCain 28 prosent, Huckabee rundt 20 prosent og Romney mellom 13 og 17 prosent.

I Nevada ligger Romney langt foran de andre kandidatene, ikke minst på grunn av støtte fra de mange mormonerne i staten.

Men er det demokratenes nominasjonsmøter som kaprer oppmerksomheten.

Blant demokratene leder Hillary Clinton med 5 prosentpoeng over Barack Obama i Nevada, mens John Edwards ligger langt bak.

Obama har halt innpå, delvis takket være støtten fra restaurant- og kasinoarbeidernes forening, men Clinton har langt større appell blant de 25 prosent av statens befolkning som er av latinamerikansk avstamning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media