- McCain taper med 48 prosent av stemmene

Statsvitere er ikke på valg, svarte forskeren på nettmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «It\'s the economy, stupid» pleide Bill Clinton å minne seg selv om i valgkampen mot George H.W Bush i 1992.

Det førte da også til at Clinton overlistet Bush i en tid da velgerne hadde fått merke de økonomiske nedgangstidene.

Foran høstens store valgthriller har norske forskere regnet seg fram til at republikaneren John McCain kommer til å tape med 48 prosent av stemmene mot demokratenes Barack Obama.

Årsakene er, ifølge forskerne, den svake økonomien og gjenvalgseffekten ved amerikanske presidentvalg.

Dømt til å tape

Dette har forskerne kommet fram til ved å gå i gjennom valgresultatene fra Harry Truman i 1948 og fram til gjenvalget av Bush i 2004. Valgmodellen baserer seg også på økonomisk vekst i andre kvartal for alle de 15 presidentvalgene.

Med utgangspunkt i dette materialet, mener forskerne å kunne si at McCain dømt til å tape.

-  Det økonomiske vekstanslaget fra Bureau of Economic Analysis for andre kvartal 2008 er på 1,9 prosent. Ifølge våre beregninger vil det gi McCain 48 prosent av stemmene, sier førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk Gunnar Grendstad til Dagbladet.no.

- McCain taper med 48 prosent av stemmene

• I morgen stiller han til nettmøte på Dagbladet.no klokka 12.00. Send inn dine spørsmål nå.

Grendstad understreker at det selvsagt knytter seg statistisk usikkerhet til dette estimatet av stemmefordelingen 4. november. Likevel mener Grendstad, i samarbeid med Eirik Vestrheim, å ha funnet fram til to så forutsigbare variabler, at de forklarer to tredeler av variasjonen i valgresultatene.

Mønster som gjentar seg over tid

Årsaken til at økonomi og gjenvalgseffekt blir så utslagsgivende på stemmegivningen, er for det første fordi folk spør seg om de har det bedre nå enn før. Gjenvalgseffekten er mer et toegget sverd.

- En president som går til gjenvalg etter fire år besitter den viktigste ressursen; presidentembedet. Men når regimet, i form av partiet, går til gjenvalg etter to perioder, er valget mer åpent. Folk vil tenke at det er på tide med noe nytt og det er lettere for opposisjonen å fange opp denne trøttheten i befolkningen, sier Grendstad.

- Men har dere tatt høyde nok for at det er andre faktorer som er avgjørende for folks stemmegivning?

- Vi har ikke gått inn og sett på særegenheter ved hvert enkelt valg, men vi mener likevel å ha veldig stabile tall å regne på. Det er ikke snakk om en lovmessighet, men et mønster som gjentar seg over tid. Uansett om presidenten er upopulær og landet er i krig, sier Grendstad.

• Send inn dine spørsmål til nettmøtet i morgen klokka 12.00.

DØMT TIL Å TAPE: Dersom beregningene til de norske forskerne stemmer, er John McCain dømt til å tape presidentvalget.
REGNER SEG TIL RESULTATET: Førsteamanuensis Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen har forsøkt å regne seg fram til valgresultatet i november.