McCain til Dagbladet om Nato og Stoltenbergs håndtering av Ukraina-krisa: - Forventa nonsens

Klar melding fra den erfarne senatoren.

SKAMFULL: Den amerikanske senatoren John McCain er skamfull over den vestlige håndteringen av situasjonen i Ukraina. Han tok imot utenriksminister Børge Brende på kontoret. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SKAMFULL: Den amerikanske senatoren John McCain er skamfull over den vestlige håndteringen av situasjonen i Ukraina. Han tok imot utenriksminister Børge Brende på kontoret. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Dagbladet fikk være med inn da Norges utenriksminister, Børge Brende, møtte den tidligere republikanske presidentkandidaten og senatoren, John McCain på hans kontor i Washington D.C..

Et brennhett tema for den toneangivende utenrikspolitikeren fra Arizona er situasjonen i Ukraina. Han sa søndag til CBS News at han skammet seg over måten USAs president, Barack Obama, og europeiske land håndterer krisa på. Han mener de for lengst burde ha begynt å væpne de ukrainske regjeringsstyrkene.

Krass kritikk - Hvordan synes du Nato og den norske generalsekretæren Jens Stoltenberg håndterer denne saken?

- Det er som forventa nonsens, er McCains korte og klare melding på Dagbladets spørsmål der han sitter midt mellom Brende og den norske ambassadøren i USA, Kåre R. Aas.

Han understreker at han mener Obama-administrasjonen burde ha begynt å sende våpen for lenge siden. Han forteller også at USAs direktør for nasjonal etterretning, James R. Clapper, tidligere torsdag fortalte den amerikanske utenrikskomiteen, hvor McCain sitter, at han personlig støtter å væpne ukrainerne.

- Jeg synes det Obama-administrasjonen har gjort, er skamfullt. Det er skammelig at de ikke vil hjelpe folk som kjemper og dør mot veldig sofistikerte våpen fra Vladimir Putin, sier McCain.

Ambassadør-trøbbel Norgesvennen McCain kommenterer også hvorfor USA ikke har hatt en ambassadør til Norge siden 2013. Under en senatshøring i fjor av Obamas kandidat til å bli ny ambassadør, George Tsunis, tråkket han kraftig i salaten.

Forretningsmannen Tsunis, som har donert store summer til Obamas valgkamp, men som ikke har noen diplomatisk erfaring eller kunnskaper om Norge, hevdet først at Norge har president. Deretter beskrev han Frp som et ytterkantselement som "spyr hat".

McCain var ikke særlig imponert.

- Regjeringen har fordømt dem? De er en del av koalisjonregjeringen, sa senatoren krasst.

En rekke senatorer, inkludert McCain, nektet å godkjenne ham, og i desember trakk Tsunis sitt kandidatur.

- Hvorfor tar det tatt to år å utnevne en ambassadør til Norge?

- Jeg ser våre relasjoner til Norge som ytterst viktig. Det er nesten unikt hvor nært vårt forhold er. Det betyr for meg at vi bør sende våre mest erfarne diplomater til å representere oss. Vi har en rekke felles utfordringer, fra klimaendringene til fornyet russisk aktivitet i Arktis. Vi trenger de beste til å representere oss i Norge. Og jeg vil påpeke at Norge har sendt sin beste til å representere landet sitt her, sier McCain til Dagbladet og smiler og peker mot Norges ambassadør, Kåre R. Aas, som sitter ved siden av ham.

Ambassadøren smiler og rødmer litt.

- Nå har du virkelig gjort dette til en god dag for ham, sier Brende til McCain og ler.

Etter møtet forteller Brende til Dagbladet at de diskuterte Ukraina, Russland og nordområdene hvor McCain er bekymret for russisk oppbygging. I tillegg snakket de om situasjonen i Irak og Syria og i Libya.

Nei til våpen Tidligere under Washington-besøket møtte Brende også USAs utenriksminister John Kerry, og skrøt av hvor samstemte Norge og USA er. Men Kerry og McCain er langt fra samstemte. Brende avviser imidlertid at det er aktuelt for Norge å sende våpen til Ukraina.

- Vi har et stortingsvedtak fra 1959 som sier at vi ikke sender våpen inn i områder som er trua av krig, eller hvor det er krig. Men vi er veldig klare på at dersom vi ser ytterlige brudd fra Russlands side på fredsavtalen i Ukraina, så vil det komme omfattende reaksjoner gjennom restriktive tiltak fra Europa og USA, sier Brende.

Han tror ikke USA har bestemt seg ennå for om de vil væpne ukrainske styrker.

- Dette ligger nok på bordet til Obama og nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice. Det kan komme en avgjørelse når som helst om dette, sier Brende.

Den norske utenriksministeren vil ikke kommentere kritikken fra McCain mot Obama-administrasjonen.

- Det er viktig som norsk utenriksminister ikke å la seg dra inn i en amerikansk innenrikspolitisk meningsutveksling, sier Brende og legger til at McCain er en norgesvenn.
- Håper på ambassadør - Han er veldig opptatt av det atlantiske samarbeidet. Han er en av de mest erfarne amerikanske politikerne. Å avlegge et besøk i Senatet hos John McCain er en viktig del av min jobb. Vi har hatt gode diskusjoner, også er det nyanseforskjeller og forskjeller når det gjelder håndteringen av ulike saker. Men det er nå sånn livet er.

- Diskuterte dere en ny amerikansk ambassadør til Norge?

- Vi diskuterte ikke det noe nærmere, men i samtalen med flere av de andre senatorene her, så har de tatt det opp spørsmålet, og jeg har lyttet til hva de har sagt om dette.

- Kan du si hva de har sagt?

- Det tror jeg ikke er så klokt. Men vi håper på at vi får en amerikansk ambassadør før sommeren.

MØTTES: Det var en god tone da utenriksminister Børge Brende møtte USAs utenriksminister, John Kerry, i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MØTTES: Det var en god tone da utenriksminister Børge Brende møtte USAs utenriksminister, John Kerry, i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer