Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

McCain ut mot Trump etter angrep i Syria: - Assad hørte ham

Mener Trump ikke burde ha signalisert at han har planer om å trekke amerikanske styrket tilbake fra Syria.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble minst 40, og kanskje så mange som 100 personer, drept i et angivelig kjemisk angrep i byen Douma i Syria.

President Donald Trump gikk søndag knallhardt ut på Twitter. Han konkluderte med at det var et kjemisk angrep, kalte Syrias president Bashar al-Assad et dyr og han gikk til angrep på sin forgjenger Barack Obama, som han mener ikke gjorde nok for å få en sette hardt mot hardt.

- Assad hørte ham

Men ikke alle er like imponert over den sittende presidenten heller. John McCain, republikaneren som har vært en uttalt Trump-motstander lenge, men Trump selv har bidratt til å framprovosere det siste angrepet.

For ei uke siden gikk Trump ut og sa at det amerikanske militæret skal trekke seg ut av Syria «veldig snart».

- Vi knuser IS. Vi kommer til å trekke oss ut av Syria veldig snart. La andre ta seg av dette, uttalte Trump.

Det burde han ikke gjort, sier John McCain.

- President Trump signaliserte i forrige uke at USA ville trekke seg ut av Syria før planlagt. Assad og hans russiske og iranske tilhengere hørte ham, og etter å ha fått mot av amerikanernes manglende handling, gikk de til kjemisk angrep mot uskyldige menn, kvinner og barn», heter det i en uttalelse fra McCain, ifølge ABC News.

I sin Twitter-tirade søndag la Trump også skylden på Iran og Russland, ved Vladimir Putin, for at de støtter Assad. I sin uttalelse kommenterte McCain dette.

- President Trump var raskt ute med å legge skylden på Assad, sammen med den russiske og iranske regjeringen. Spørsmålet nå er om han vil gjøre noe med det, skrev McCain.

Usikkert om det var kjemiske våpen

Det er så langt ikke blitt bekreftet at det ble brukt kjemiske våpen under angrepet. EU slår ikke fast om det er brukt kjemiske våpen, men skriver i sin uttalelse etter angrepet at det finnes beviser som tyder på at Assads hær sto bak angrepet.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights ble minst 80 mennesker drept, rundt 40 av dem som følge av kvelning i kjeller og tilfluktsrom som kollapset under et av flere angrep.

Men også de slår fast at de ikke kan fastslå at det ble benyttet kjemiske våpen.

Men amerikanske myndigheter slår natt til mandag fast at det høyst sannsynlig ble brukt kjemiske våpen under angrepet.

Bashar al-Assad har aldri vært en mann Donald Trump har vært opptatt av å ta knekken på. Trump har hele tiden sagt at han er villig til å være involvert så lenge kampen mot IS fremdeles pågår. Noe som også var bakteppet for at Trump tok til orde for tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Syria. IS er kraftig svekket.

Men det er omtrent på dagen ett år siden et angrep som tvang Trump til handling. Da tok et sarinangrep livet av over 80 mennesker i byen Khan Sheikhoun. Den syriske regjeringen fikk skylden for angrepet, noe som gjorde at Trump beordret et angrep på en flybase i Syria.

- Det (angrepet) krysset en haug med linjer. Når du dreper barn, uskyldige babyer, små babyer, med en kjemisk gass som er så dødelig så krysser du mange linjer, langt forbi en rød linje, sa Trump den gangen.

- Utelukker ikke angrep

Spørsmålet nå er selvsagt hvordan Trump velger å svare på helgas angrep.

På spørsmål om USA vil svare militært, slik de gjorde for nøyaktig ett år siden da det syriske regimet ble anklaget for å ha benyttet saringass i byen Khan Sheikhoun, fulgte en representant for Det hvite hus opp med å si at USA vurderer det, skriver NTB.

- Jeg vil ikke utelukke noe, sa den høytstående tjenestepersonen til nyhetsbyrået AP.

Det som gjør det særlig interessant er at mandag også er første dagen på jobb for Trumps nye sikkerhetsrådgiver, John Bolton.

Bolton er kjent som en krigshauk, og vil neppe mane Trump til en mer forsonende linje.

Men selv om mandag offisielt sett er første arbeidsdag, er Bolton allerede i gang med jobben. Ifølge CNN er det stor sannsynlighet for at han allerede legger planer for mulige angrep i Syria, og mandag vil han lede et møte med toppene i Trump-administrasjonen. Der skal de komme opp med forslag de kan presentere for Trump.

- Jeg forventer ikke at han kommer til å ha en modererende innflytelse. Jeg vil beskrive ham som ekstremt haukaktig, spesielt med hensyn til militære aksjoner, men han er også beregnende og rasjonell, sier Matthew Wazman, som jobbet tett med Bolton under George W. Bush.

Møte i Sikkerhetsrådet mandag

Søndag og natt til mandag er opprørere og sivile i fred med å forlate Douma i Øst-Ghouta i Syria. Evakueringen startet igjen søndag, dagen etter det voldsomme angrepet.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) blir både opprørskrigere og deres familier evakuert, samt fanger som opprørsgruppen Jaish al-Islam har løslatt.

Meldingene om at evakueringen er i gang, kommer etter at Russland meldte at de hadde framforhandlet en ny avtale med Jaish al-Islam, som kontrollerer byen.

Angrepet har også ført til at ni land har bedt om et møte i FNs sikkerhetsråd mandag. Møtet skal være planlagt til klokka 21 norsk tid mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling