McCain vant i natt

NASHUA, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Over tusen John McCain-tilhengere eksploderte i glede da resultatene fra primærvalget i New Hampshire ble kjent i natt. McCain vant en knusende seier over George W. Bush som til nå har blitt sett på som Republikanernes fremste kandidat. Hos Demokratene halte visepresident Al Gore i land en svært knepen seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mine venner. Kampanjen her i New Hampshire er nå slutt. Nå begynner det nasjonale korstoget, sa en triumferende John McCain til sine tilhengere på hotellet Crown Plaza i Nashua.

Til tross for sin enorme kampanjekasse klarte ikke George W. Bush å nå opp i New Hampshire. Når 98 prosent av stemmene var talt opp, hadde McCain 49 prosent og Bush 30 prosent.

- Dette kan ikke George Bush kjøpe seg, sa en dame i festkaoset på Crown Plaza i natt.

Helt jevnt

I valgkampsenteret til visepresident Al Gore holdt tilhengerne pusten. Målingene og de første resultatene var ikke nok til å utrope noen seierherre blant Demokratene. Tallene viste at Gore lå helt jevnt med senator Bill Bradley. Resultatet ble meget jevnt, med 52 prosent til Gore og 48 til Bradley.

Gore har satset tungt for å vinne det symbolsk viktige valget i New Hampshire.

Med et batteri av secret service og blålys som beskyttere dro han i går på kafe for å snakke med gjestene. Dagbladet ble nærmest bortført i en van for å få lov til å trykke nesen vinduet.

Ved hans side gikk Tipper begeistret rundt og fotograferte. Pussig for alle oss ute i kulda å tenke på at Al og Tipper en gang var reporter og fotograf sammen i Tennessee.

Alt på seier

Vietnamhelten John McCain var ifølge politiske analytikere smart som ikke satset tid og penger på partimøtene, det amerikanerne kaller caucus, i Iowa 24.januar. Han har lagt inn full styrke og 2,2 millioner dollar i tv-reklame i New Hampshire.

Seieren over George W. Bush viser ikke bare at det er mulig for McCain å slåss mot pengemaskinen og det republikanske partiets utvalgte kandidat. Seieren kan også bety mer pengestøtte og større muligheter til å sette inn tv-reklamer i andre delstater hvor han har muligheter til å vinne.

Bill Bradley har lenge truet Gore i New Hampshire, men har den senere tid sakket akterut.

Spennende

Og i New Hampshire er 40 prosent av de stemmeberettigede uavhengige velgere, og de blir aldri hentet av noe partiapparat. Solskinn og tøvær gjorde det derfor lettere for dem å ta turen til valglokalene på eget initiativ. Det var disse velgerene som gjorde primærvalget ulidelig spennede inntil valglokalene stengte en time over midnatt norsk tid.

George W.Bush har brukt 5,5 millioner dollar på tv-reklame i New Hampshire.

Etter å ha takket sine jublende tilhengere i går, satte John McCain seg på flyet og dro til neste slagsted: South Carolina.

- Takket være dere har vi i dag tatt et viktig skritt på forandringens vei, sa McCain i sin tale i natt.