FARVEL: Tusener av amerikanere stilte seg opp i kø for å ta farvel med John McCain fredag, da hans kiste lå i kongressbygningen i Washington. Foto: Olivier Douliery/ Abaca Press / NTB Scanpix
FARVEL: Tusener av amerikanere stilte seg opp i kø for å ta farvel med John McCain fredag, da hans kiste lå i kongressbygningen i Washington. Foto: Olivier Douliery/ Abaca Press / NTB ScanpixVis mer

McCains siste stikk til Trump og Putin

En rekke personer er nøye plukket ut til å være kistebærere, blant dem en russisk opposisjonspolitiker.

Den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain døde, 81 år gammel, for ei uke siden. Den avdøde senatoren har hatt et komplisert forhold til president Donald Trump i årevis, og det har lenge vært kjent at presidenten ikke er velkommen i begravelsen.

Men McCains siste stikk til presidenten, det kommer fram under minnegudstjenesten lørdag.

Russisk opposisjonspolitiker

I fjor sommer delte senatoren nyheten om at han hadde blitt diagnostisert med en aggressiv hjernesvulst, og at prognosene var dårlige. McCain døde to dager etter at han besluttet å avslutte behandlingen.

Lørdag morgen lokal tid holdes det en høytidelig minnegudstjeneste for senatoren i Washington Cathedral.

Ifølge BBC begynte McCain jakten på hvem som skulle få bære kista allerede i april.

14 menn og en kvinne er nøye plukket ut, blant annet skuespilleren Warren Beatty og de tidligere presidentene Barack Obama og George W. Bush. Personen som skiller seg ut på lista, er den russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza.

KREFTSYK: John McCain avbildet sommeren 2017. Foto: J. Scott Applewhite/AP / NTB Scanpix
KREFTSYK: John McCain avbildet sommeren 2017. Foto: J. Scott Applewhite/AP / NTB Scanpix Vis mer
SKANDALØS: Trump ble kritisert fra flere hold etter pressekonferansen med Vladimir Putin tidligere i år. McCain kalte det «en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noen sinne». Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix
SKANDALØS: Trump ble kritisert fra flere hold etter pressekonferansen med Vladimir Putin tidligere i år. McCain kalte det «en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noen sinne». Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

- Fortjener en spesiell hyllest

Det blir sett på som McCains siste stikk til den russiske presidenten Vladimir Putin og president Donald Trump.

Ved å velge Kara-Murza, understreker McCain sin kritikk mot det russiske regimet og hva han mente er president Donald Trumps for vennlige holdning til regimet.

- Jeg sa selvfølgelig ja, sa Kara-Murza til Politico, og beskrev oppdraget som en «hjerteskjærende ære».

Deres vennskap startet i 2010, da senatoren støttet russiske demonstrasjoner for demokrati. Det var den russiske opposisjonsveteranen Boris Nemtsov som brakte dem sammen, ifølge Washington Times.

McCain var en av Nemtsovs mest lojale støttespillere, og de møttes ofte i Washington, sammen med Nemtsovs venn og rådgiver, Kara-Murza. Nemtsov ble skutt og drept i 2015, og mange mener det var den russiske staten som stod bak dette.

«Mye har og vil bli skrevet om McCains militære mot, hans patriotisme, hans tverrpolitiske holdning og han uangripelige personlige anstendighet. Hans langvarige posisjon på Russland fortjener en spesiell hyllest», skrev Kara-Murza i en hyllest i Washington Post onsdag.

KISTA: Vladimir Kara-Murza og hans kone Yevgenia var to av de som møtte opp i kongressbygningen i går, hvor John McCains kiste lå. Foto: Andrew Harnik / AFP / NTB Scanpix
KISTA: Vladimir Kara-Murza og hans kone Yevgenia var to av de som møtte opp i kongressbygningen i går, hvor John McCains kiste lå. Foto: Andrew Harnik / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Forgiftet to ganger

I februar i fjor ble Kara-Murza rammet av akutt organsvikt for andre gang på to år. Det var våren 2015 at Kara-Murza ble forgiftet for første gang. Da lå han i koma i flere uker.

- De to forgiftningene var identiske: Jeg ble plutselig voldsomt syk, organene mine sluttet å fungere og jeg falt i koma. Begge gangene sa legene til kona at jeg hadde fem prosent sjanse for å overleve, sier han i 2017.

Kara-Murza mener også at McCain har mye å gjøre med at han fortsatt lever.

- Jeg kan skrive dette, mye takket være John McCain. For 18 måneder siden lå jeg på et sykehus i Moskva, i koma etter alvorlig forgiftning. McCain skapte oppmerksomhet rundt saken min i Senatet. Offentlig oppmerksomhet er ofte den eneste beskyttelse i slike situasjoner og det var det for meg, skrev Kara-Murza i Washington Times.