SKANDALISERT: Afghanistan-øverstkommanderende Stanley McChrystal er i hardt vær etter et intervju med Rolling Stone. Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA/SCANPIX
SKANDALISERT: Afghanistan-øverstkommanderende Stanley McChrystal er i hardt vær etter et intervju med Rolling Stone. Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA/SCANPIXVis mer

McChrystal får full støtte fra Nato-sjefen og Karzai

Inn på teppet hos Obama etter skandaleintervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| President Barack Obama har kalt NATOs øverstkommanderende i Afghanistan Stanley McChrystal inn på teppet etter generalens ironisering over regjeringens politikk. McChrystal risikerer å få sparken, men har fått full støtte i NATOs toppsjef og Afghanistans president. Generalen reiser fra Kabul onsdag, og Obama skal personlig møte ham, opplyser en høytstående tjenestemann i Det hvite hus. — McChrystal har fått ordre om å stille på det månedlige møtet om Afghanistan og Pakistan personlig for å forklare sine kommentarer om sine kolleger, sier tjenestemannen.

— Skuffet Det er ikke klart om han vil få sparken eller ei, men den amerikanske toppgeneralen er uansett i hardt vær etter sine krasse kommentarer om USAs visepresident Joe Biden og ambassadør til Afghanistan, Karl Eikenberry. De falt i et intervju med det amerikanske tidsskriftet Rolling Stone. USAs høyeste militære sjef, admiral Michael Mullen, har alt tatt kontakt med McChrystal og uttrykt sin dypeste skuffelse over kommentarene til magasinet. Og McChrystal forsøker å beklage uttalelsene så best han kan. — Jeg beklager på det sterkeste profilen i artikkelen. — Det var en feil og viser dårlig dømmekraft. Dette skulle aldri ha hendt, sier McChrystal videre i en uttalelse han sendte ut kort tid etter at artikkelen ble kjent mandag. Tirsdag ble det kjent at en av McChrystals nærmeste informasjonsrådgivere, Duncan Boothby, går av som følge av skandalen.

Beklagelse nok? Men spørsmålet er altså om beklagelser er nok etter de sviende kommentarene. Generalen spøker sarkastisk om Biden, som er kjent for å være skeptisk til McChrystals strategi for å vinne krigen mot Taliban. — Spør du meg om visepresident Biden? Hvem er det, sier generalen i intervjuet. En medarbeider i teamet til general McChrystal la til: — Biden, mente du Bite me? McChrystal skal heller ikke ha vært nådig i sin omtale av Obama. — Sjefen skuffet stort, skal han ha sagt om sitt første møte med Obama, ifølge en ikke navngitt rådgiver. McChrystal sier videre til Rolling Stone at han føler seg sveket av USAs ambassadør Karl Eikenberry, som tidligere i år advarte president Barack Obama mot å etterkomme generalens bønn om flere soldater. Eikenberry har selv en fortid som militær øverstkommanderende i Afghanistan og advarte tidligere i år også mot å stole på Afghanistans president Hamid Karzai, som han omtaler som en upålitelig partner.

Støtteerklæringer Eikenberry uttaler at han fortsatt er fullt og helt innstilt på å samarbeide med McChrystal, til tross for kritikken. — Ambassadør Eikenberry har sagt mange ganger at han og general McChrystal begge lojalt samarbeider om å sette Obamas strategi ut i livet, heter det i en uttalelse fra ambassaden. McChrystal får dessuten sterke støtteerklæringer fra NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen og Afghanistans president Hamid Karzai. — Artikkelen i Rolling Stone er nokså uheldig, men det er bare en artikkel. Vi står midt oppe i en svært reell konflikt, og generalsekretær Fogh Rasmussen har full tillit til general McChrystal og hans strategi, sa en talsmann for NATO-sjefen tirsdag. Karzai gir også McChrystal de beste skussmål. — Presidenten gir sin fulle støtte til general McChrystal og hans strategi i Afghanistan. Karzai mener han er den beste lederen USA har sendt til landet de siste ni årene, opplyste talsmann Waheed Omer.

(NTB)