Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- McDonald's er i ferd med å dø ut

Franchisetakere er bekymret.

KRISE: Flere amerikanske franchisedeltakere uttryker bekymring for framtida til hurtigmatgiganten McDonald's. Foto: AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL/NTB scanpix
KRISE: Flere amerikanske franchisedeltakere uttryker bekymring for framtida til hurtigmatgiganten McDonald's. Foto: AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens største hurtigmatkjede er blitt et kjent og kjært innslag i gatebildet i titusenvis av byer verden rundt.

I kriker og kroker har det dukket opp restauranter med logoen til den amerikanske kjeden.

Nå mener imidlertid restauranteierne selv at det går mot slutten for McDonald's, skriver Business Insider.

- Merkevarekrise Den japanske finansgruppa Nomura har gjennomført en undersøkelse der franchisetakere uttrykker dyp bekymring for merkevarets framtid.

- Vi er i en dyp depresjon, og ingenting endrer seg. McDonald's kan være inne i sine siste dager, gjengir nyhetsnettstedet fra undersøkelsen.

Minst tolv av franchisetakerne som har svart på undersøkelsen uttrykker stor misnøye med toppledelsen i konsernet og begrunner

Mange reagerer på at hurtigmatkjeden er i ferd med å miste sin identitet. Blant annet har McDonald's innført heldagsfrokost og digitale selvbetjeningskasser, tiltak mange ser på som en distraksjon fra kjerneverdier i selskapet som kvalitetsmat og kundeservice, ifølge undersøkelsen.

29 amerikanske franchisetakere, med til sammen 226 restauranter, ble spurt i undersøkelsen.

McDonald's er nå til stede i 119 land representert med 35 000 utsalgssteder.

Salgskrise i USA I februar ble det rapportert om at McDonald's 13 måneder i strekk hadde hatt elendige salgstall i USA.

Den amerikanske storavisa påpeker at fast food-gigantens satsing på salater, juice og kyllingwraps er en feilslått utvanning av konseptet.

Fram til i mars i år, rapporterte McDonald's månedlig om salgssvikt i sine restauranter, men da syntes selskapsledelsen at det fikk være nok. Nå er månedstallene en bedriftshemmelighet. Burgergiganten måtte stenge 700 restauranter verden over.

I sommer kunne selskapet imidlertid melde at de hadde vokst det inneværende kvartalet, og at snuoperasjonen etter over et års nedgang begynte å virke.

I Norge skal det  også bedre med kjeden. Kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald's Norge sa til Dagbladet tidligere i år at selskapet er i vekst her til lands og at de aldri har hatt flere enn de 73 restaurantene de har i dag.

- De endringene som gjøres globalt, påvirker ikke nødvendigvis oss her, men vi merker at det er økt konkurranse i markedet. Vi må hele tida jobbe hardt for fortsatt å være attraktive for kundene våre, sier Lødding.

Forrige helg skrev Dagens Næringsliv at tre franchisetakere i McDonald's har gått til søksmål mot burgerkjeden. De krever 20 millioner norske kroner.

Bakgrunnen for søksmålet er kjedens billigste burger, den enkle cheeseburgeren som koster 10 kroner hvis du tar den med, og 12 kroner hvis du spiser inne på restauranten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!