- McDonalds-sjefer solgte arbeid- og oppholdstillatelser for 100 000 kr

Skandale under opprulling i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske storavisa Expressen kan i dag avsløre at konsernledelsen i McDonalds i Sverige har anmeldt to av kjedens sjefer i Stockholm for utnytting av utenlandske arbeidere og salg av arbeids- og oppholdstillatelser.

De to mistenkes for å ha lovet utenlandske personer arbeidskontrakter, som dermed kunne brukes til å gi personene oppholdstillatelse i Sverige.

En av de to mistenkes også for å ha presset enkelte av arbeiderne for summer mellom 3 og 10 000 kroner i måneden, skriver Expressen.

En av de ansatte skal ha solgt alt han hadde i hjemlandet og tatt opp lån for å kunne få nok penger til å betale McDonalds-sjefene for å kunne komme til landet.

McDonalds-ledelsen har ifølge avisa fått tilgang til de ansattes bankutskrifter og der kunnet slå fast at det har gått store summer til de mistenkte sjefene og personer med nær tilknytning til dem.

Flere av de utenlandske arbeidstakerne skal ha bodd sammen i en forstadsleilighet som en av sjefene skal ha ordnet. Avisa skriver at en av de ansatte skal ha blitt tvunget til å gi fra seg passet sitt, for å forsikre seg om at han ikke forlot landet.

- Vi ser meget alvorlig på dette, sier Håkan Ström i McDonalds Sverige til Expressen.

- Vi gjør vårt ytterste for å samarbeide med politiet.

Også innvandringsmyndighetene har satt i gang granskning.

Aktiviteten mistenkes å ha pågått i tre år. Politiet sier de ikke har kommet ordentlig i gang med etterforskningen.