TRIKSET: En McDonald's-skandale rulles opp i Sverige, der ansatte har trikset med både salater og hamburgere. Denne norske restauranten har ikke noe med avsløringen å gjøre. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
TRIKSET: En McDonald's-skandale rulles opp i Sverige, der ansatte har trikset med både salater og hamburgere. Denne norske restauranten har ikke noe med avsløringen å gjøre. Foto: Robert S. Eik/DagbladetVis mer

McDonald's solgte gammel mat

Trikset med datomerking og solgte mat som for lengst skulle vært i søpla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sveriges Television har kartlagt kyllingsalater hos en svensk McDonald's-filial. Dagen etter at salatene kanalen hadde merket seg skulle vært kastet, sto de samme salatene til salgs på ny - men med ny datomerking, påført manuelt av de ansatte.

- De ba meg om å ikke kaste maten, endre merkingen og la maten stå, sier en McDonald's-ansatt til SVT.

Stygge ord- Kyllingsalater som bare holder seg gode et visst antall timer, de merker man om, sier Riccard Nilsson, som tidligere jobbet hos kjeden.

Den amerikanske burgergiganten liker å markedsføre seg som et hurtigmatsted med fersk og rask mat. Og personaldirektør Lotta Björk legger all skyld på de enkeltansatte ved filialen.

- Jeg skal ikke bruke stygge ord, men jeg blir så sint, så sint. Det her er uakseptabelt, sier Björk.

To timerOgså hamburgerne ble trikset med. De skal maksimalt ligge ti minutter i varmeskap. Men ofte lå de i opptil to timer.

Varmeskapet var innstilt slik at grønt lys betydde at burgeren var spiselig og klar for salg, mens rødt lys betydde at den måtte kastes.

- Begynte det å lyse rødt var det noen som trykket så det ble grønt igjen, sier Annelie Blixt, en annen tidligere ansatt på McDonald's, til SVT.

- Hamburgerne kunne ligge i en til to timer når det sto på som verst.

LevedyktigAt mat fra McDonald's kan være mer utholdende enn vi kanskje liker, dokumenterte Dagbladet i september i fjor.

Da hadde reporter Trond Erling Pettersen latt en burger og en porsjon pommes frites ligge ett år i romtemperatur.

 Han kunne konstatere at den så tilnærmet lik ut 365 dager etter den var fersk.

Det var ikke spor av vond lukt, mugg eller forråtning.

- En naturlig inntørkingsprosess, svarte McDonalds.

BURSDAG: Denne cheeseburgeren har ligget i romtemperatur i ett år. Foto: Dagbladet
BURSDAG: Denne cheeseburgeren har ligget i romtemperatur i ett år. Foto: Dagbladet Vis mer