McVeigh dør på mandag

Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh nekter forsvarerne sine å benytte seg av de siste ankemulighetene. Mandag blir han henrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går støttet en appelldomstolen avgjørelsen fra en lavere rettsinstans om at henrettelsen skal gå som planlagt mandag 11. juni klokka 07.00 lokal tid.

- Han hadde forberedt seg selv på å dø i henhold til den forrige henrettelsesdatoen 16. mai, og nå ønsker han igjen å fullføre de siste forberedelsene på å dø på mandag, sa forsvareren Rob Nigh i en pressekonferanse.

Anker ikke videre

Da hadde McVeigh, mot forsvarernes ønske, nektet dem å anke saken til høyere appelldomstoler. Dermed er det svært sannsynlig at den første føderale henrettelsen siden 1963 vil bli gjennomført som planlagt.

Det var på onsdag at en dommer i Denver avslo en appell om utsettelse. Forsvarerne til McVeigh hevdet at de føderale myndighetene hadde begått forakt for retten, ved ikke utlevere mer enn 4.400 dokumenter fra FBIs etterforskning. Først noen dager før den forrige dødsdatoen 16. mai oppdaget FBI ved en tilfeldighet de glemte papirene, og USAs justisminister måtte utsette henrettelsen i nesten en måned.

Forsvarerne til McVeigh ønsket mer tid til å gå gjennom dokumentene som kunne ha vært til hjelp i forbindelse med rettssaken i 1997. Da ble McVeigh dømt til døden for å ha forårsaket eksplosjonen i Oklahoma som drepte 168 mennesker i 1995.

Føres til dødskammeret

- Vi mener at rettssikkerheten har blitt skjøvet til side på grunn av sakens natur. Det har ikke tidligere vært en sak som har testet rettferdigheten i vårt rettssystem som denne, og denne testen har vi ikke bestått særlig bra, sa forsvarerne da det ble klart at McVeigh ikke ville anke videre.

I dag blir Timothy McVeigh ført fra dødscella til selve dødskammeret, hvor han bare får lov til å ta med seg noen få personlige eiendeler. Fra og med søndag vil McVeigh ikke få lov til å telefonere, og kan bare holde kontakten med utenomverdenen gjennom sine advokater.

Mandag vil McVeigh bli drept med giftsprøyte. Ti representanter fra media og ti overlevende eller pårørende vil være til stede, samt fem vitner som den dødsdømte selv har valgt ut. 286 ofre vil få se henrettelse via lukket tv-overføring fra Terra Haute-fengslet i Indiana.

Etter sju minutter vil han bli erklært død - dersom alt går etter planen.

HENRETTELSESROM: Timothy McVeigh vil bli ført inn i dette henrettelsesrommet tidlig mandag morgen.