Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

— Dyra smaker like godt

Bonde Arild Nesgård fikk i går beskjed om at besetningen hans på 800 griser er smittet. Han frykter at hysteri skal ødelegge hele næringen.

FORTVILER: Grisebonde Arild Nesgård får bare gjøre det aller nødvendigste arbeidet i fjøset etter at han i går fikk beskjed om at like godt skjed om at besetningen på 800 dyr er smittet av svineinfluensa. Foto: Ole Morten Melgård
FORTVILER: Grisebonde Arild Nesgård får bare gjøre det aller nødvendigste arbeidet i fjøset etter at han i går fikk beskjed om at like godt skjed om at besetningen på 800 dyr er smittet av svineinfluensa. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nesgård forstår at folk blir skeptiske når en besetning på 500 griser i Nord-Trøndelag allerede er nødslaktet,
og det kommer beskjed om at ytterligere tre gårder — åtte totalt — i distriktet er rammet. Men han ber på vegne av seg selv og hele næringen om at det ikke blir hysteri rundt dette.

20 griser testet
— Dette rammer alle de andre grisebøndene like mye som meg. Men det finnes ikke sykdomstegn på grisene. Og det er ikke farlig å spise grisekjøtt, forsikrer han.

Nesgård varslet rutinemessig Mattilsynet om sin egen influensa for over to uker siden.

Men heller ikke Mattilsynet fant sykdomstegn i besetningen — og tok derfor ingen prøver.

SJEKKET AV MATTILSYNET: I går kom meldingen om at alle prøvene var positive. Foto: Ole Morten Melgård
SJEKKET AV MATTILSYNET: I går kom meldingen om at alle prøvene var positive. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Men mandag denne uka — etter at lokalavisa skrev om Nesgård — kom Mattilsynet på nytt besøk og stakk pinner i nesa på 20 griser. I går kom meldingen om at alle prøvene var positive. Eller for grisebondens vedkommende, helt på trynet.

Forferdelig
— Det er langt ifra artig. Et like sjokk. Jeg tenker jo på han som allerede har slaktet besetningen. Det må være helt forferdelig å komme til et tomt fjøs, sier Nesgård.

— Var det unødvendig å nødslakte?

— Vanskelig for meg å si. Men i ettertid kan det kanskje virke slik. Det er jo tydeligvis flere besetninger som er rammet, og flere vil det bli. Man stopper ikke dette med nødslakting, sier Nesgård.

HIT, MEN IKKE LENGER: Grisebonde Arild Nesgård sier situasjonen er kaotisk. Foto: Ole Morten Melgård
HIT, MEN IKKE LENGER: Grisebonde Arild Nesgård sier situasjonen er kaotisk. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Han skal etter planen levere 130 slaktegriser om 14 dager. Nå aner han lite om hva som skjer. Inntil videre får han bare gjøre det aller mest nødvendige arbeidet i fjøset.

Rimelig kaotisk
— Det har vært rimelig kaotisk etter at jeg fikk beskjeden. Og dette utvikler seg jo fra dag til dag. Jeg må bare avvente nye retningslinjer fra Mattilsynet, sier Nesgård.

Meldingene om at svineinfluensaen har rammet ytterligere tre gårder, gjør at Mattilsynet revurderer sin tidligere strategi for å bekjempe sykdommen. Begrunnelsen er at viruset ser ut til å smitte lettere fra menneske til gris enn først antatt.

De videre undersøkelser blir nå foretatt på grunnlag av bekymringsmeldinger, enten fordi noen på gården har hatt influensa, eller
fordi dyrere har symptomer.

Mattilsynet sendte også i går ut en pressemelding der det presiseres at kjøtt fra smittet svin ikke innebærer noen helsefare.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling