Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

— Kan bli pinlig for Norge

Planlegger kjempe-kraftlinjer over fjorder i innseilingen til turistmålet Geiranger.

STORFJORDEN: Mellom de to nesene i forgrunnen vil den planlagte kraftlinja gå. Inn her seiler cruiseskipene som skal til Geiranger. Foto: Arild Solberg.
STORFJORDEN: Mellom de to nesene i forgrunnen vil den planlagte kraftlinja gå. Inn her seiler cruiseskipene som skal til Geiranger. Foto: Arild Solberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Ormen Lange trenger kraft.

Men den planlagte kjempekraftlinja gjennom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal vil krysse tre sunnmørske fjorder og medføre store naturinngrep i inngangsportalen til verdensarvområdet Geiranger.

UNESCOs visepresident, og tidligere olje- og energiminister, Einar Steensnæs er sterkt kritisk til planene.

Naturskjønt
— Utbyggingen gjelder et naturskjønt område som har stor verdi i seg selv. I tillegg vil den berøre verdensarvområdet og være synlig fra lange avstander. En slik kraftlinje setter naturopplevelser på spill og er høyst problematisk. Ansvarlige myndigheter må ha nær kontakt med verdensarvsenteret i Paris for ikke å risikere at de sier vi ikke ivaretar området godt nok. Det ville være pinlig for Norge, sier Steensnæs til Dagbladet.

Sunnmørsalpene
Kraftlinja som NVE har gitt konsesjon til er på 420 kV og skal strekke seg fra Sogndal i Sogn og Fjordane til Ørskog på Sunnmøre. Mastene vil bli ca. 29 meter høye og gatene 40 meter brede.

Sykkylven kommune, som ligger midt mellom Ålesund og Stranda og i hjertet av Sunnmørsalpene, blir hardest rammet. Her vil kraftlinja sno seg forbi boligområder, skog og fjell og over fjordene som cruiseskipene seiler inn for å komme til Geiranger. Det er også her motstanden er sterkest.

Folk krever at strømmen legges i sjøkabel.

Men NVE mener det blir for dyrt, for lite effektivt og at det blir vanskelig å mate inn strøm fra småkraftverk og fornybare energikilder. I høst har klagene har strømmet inn.

— Vi har ikke teater eller opera, naturen er alt vi har å tilby våre innbyggere, sier ordfører Jan Kåre Aurdal (KrF).

— Vi er fullt klar over kraftunderskuddet, men samtidig må vi ta hensyn til naturen. Vi har ikke behov for å kople småkraftverk på linja, for vi har god kapasitet på nettet fra før, sier Aurdal.

Facebook-gruppe
I forfjor sendte innbyggerne i Sykkylven inn 2000 postkort til NVE, med manipulerte bilder av vakker natur og kjempemaster i uskjønn forening. Aksjonen vakte oppsikt i NVE. I år opprettet ungdommen i bygda en egen Facebook-gruppe mot ledningen.

Og nå har ordføreren og næringslivet klekket ut en ny strategi. De går inn for kabel på halve strekningen for å spare de tre fjordene. En kabel som bare går fra Ørskog til Standal vil koste rundt en milliard kroner, har de regnet ut. Det mener de det er verdt.

— Ormen Lange skaper verdier for en milliard kroner hver uke. Det setter saken litt i perspektiv. Denne kraftlinja blir en transportåre for strøm gjennom vår kommune. Vi har ikke bruk for å koble oss til den, for vi har god nok kapasitet. Og vi får ikke engang bompenger, sier leder for Sykkylven Industri- og Næringslag, Lars Einar Riksheim, halvt på spøk.

Steensnæs støtter dette.

— Hvis det anslaget er riktig, er det ikke så avskrekkende. Jeg synes det kravet som Sykkylven kommune kommer med er rimelig. Jeg blir forbauset om regjeringen går rett på luftspenn. Her må alle muligheter utredes. La oss få alle tallene på bordet, sier Steensnæs.

Saksbehandler Nils Henrik Johnson i NVE har nettopp fått det nye forslaget på sitt bord.

— Nye argumenter?
— I løpet av de neste ukene vil vi vurdere dette sammen med de andre klagene, og se om det er kommet noen nye argumenter, sier Johnson.

Vil jobbe imot
Miljøvernminister Erik Solheim sier han vil jobbe imot luftspenn over sunnmørsfjordene.

— Dette er definitivt en sak jeg vil bruke tid på. Jeg mener vi trenger en ny kablingspolitikk i dette landet, med mer bruk av jord- og sjøkabel, særlig der det er sårbar natur eller der andre spesielle interesser som tilsier det. Til nå har vi ikke tatt de nødvendige vurderingene av dette, sier han til Dagbladet.

Han mener at både Hjørundfjord/Storfjord-området og Hardangerfjorden er områder som er i en særstillng.

— Jeg kommer til å argumentere hardt for at sjøkabel må utredes, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling