— Kan bli pinlig for Norge

Planlegger kjempe-kraftlinjer over fjorder i innseilingen til turistmålet Geiranger.

STORFJORDEN: Mellom de to nesene i forgrunnen vil den planlagte kraftlinja gå. Inn her seiler cruiseskipene som skal til Geiranger. Foto: Arild Solberg.
STORFJORDEN: Mellom de to nesene i forgrunnen vil den planlagte kraftlinja gå. Inn her seiler cruiseskipene som skal til Geiranger. Foto: Arild Solberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Ormen Lange trenger kraft.

Men den planlagte kjempekraftlinja gjennom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal vil krysse tre sunnmørske fjorder og medføre store naturinngrep i inngangsportalen til verdensarvområdet Geiranger.

UNESCOs visepresident, og tidligere olje- og energiminister, Einar Steensnæs er sterkt kritisk til planene.

Naturskjønt — Utbyggingen gjelder et naturskjønt område som har stor verdi i seg selv. I tillegg vil den berøre verdensarvområdet og være synlig fra lange avstander. En slik kraftlinje setter naturopplevelser på spill og er høyst problematisk. Ansvarlige myndigheter må ha nær kontakt med verdensarvsenteret i Paris for ikke å risikere at de sier vi ikke ivaretar området godt nok. Det ville være pinlig for Norge, sier Steensnæs til Dagbladet.

Sunnmørsalpene Kraftlinja som NVE har gitt konsesjon til er på 420 kV og skal strekke seg fra Sogndal i Sogn og Fjordane til Ørskog på Sunnmøre. Mastene vil bli ca. 29 meter høye og gatene 40 meter brede.

Sykkylven kommune, som ligger midt mellom Ålesund og Stranda og i hjertet av Sunnmørsalpene, blir hardest rammet. Her vil kraftlinja sno seg forbi boligområder, skog og fjell og over fjordene som cruiseskipene seiler inn for å komme til Geiranger. Det er også her motstanden er sterkest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer