— Maria Amelie må søke fra utlandet

Maria Amelie må ut av Norge for å søke om arbeidstillatelse, ifølge statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet.

REDD:  Alt tyder nå på at Maria Amelie blir sendt fra Norge til Russland i løpet av de nærmeste dagene, mot hennes vilje. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
REDD: Alt tyder nå på at Maria Amelie blir sendt fra Norge til Russland i løpet av de nærmeste dagene, mot hennes vilje. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Regjeringen vil ikke gripe inn for å hindre at Maria Amelie blir sendt ut av landet i tråd med avslaget fra Utlendingsnemnda. Det er ikke skjedd noen endring i vår grunnholdning til dette, sier statssekretær Lønseth til NTB. Statssekretæren avviser alle spekulasjoner om at det blant regjeringspartiene skal ha blitt noen form for nytolkning av dette kravet. Han presiserer også at den riktige ordbruken er at Maria Amelie blir uttransportert til Russland. - Men Utlendingsdirektoratet behandler saken hennes, og det kan munne ut i et utvisningsvedtak. Da får hun innreiseforbud til Norge for en viss periode, sier Lønseth.

Den kan være på enten null år, ett år, to år eller fem år, avhengig av hva slags sak det er snakk om. Se på regelverket Lønseth sier at regjeringen vil se på regelverket for arbeidsinnvandring, hvis det avdekkes at det er uhensiktsmessig sett opp mot behovet for arbeidsinnvandring. Han understreker at det i denne formuleringen ikke ligger noen løfter om endringer som er knyttet til eller utløst av Maria Amelie-saken, og at det uansett ikke blir slik at hun nærmest kan snu på flyplassen i Russland og returnere som arbeidsinnvandrer til Norge. Forutsatt at hun kan identifisere seg med pass eller andre dokumenter, kan hun så søke om arbeidstillatelse etter at et eventuelt innreiseforbud er hevet. - En slik søknad havner i køen hos UDI, der det for tiden er en viss saksbehandlingstid. En søknad fra Maria Amelie vil bli behandlet som alle andre søknader, sier Lønseth. Han vil ikke kommentere spørsmålet om når Maria Amelie blir hentet på Trandum asylinternat, men viser til Politiets utlendingsenhet som utøvende etat i slike tilfeller. - Ikke vår sak Lønseth legger til at norske myndigheter ikke tar noe ansvar for Maria Amelie når hun først er kommet til Russland. - Russiske myndigheter har akseptert at hun blir sendt tilbake. Da er hun også godtatt som russisk borger. Vi har ingen grunn til å tro at det skal bli vanskelig for henne å få identifikasjonspapirer, sier statssekretæren i Justisdepartementet. Advokat Brynjulf Risnes sier det største marerittet for Maria Amelie er om hun blir utvist og får innreiseforbud i mange år. Han legger til at hun vil få det vanskelig i Russland. - Hun har aldri eid et pass, har ingen papirer og kan få store problemer med russiske myndigheter. Det er altfor lettvint av regjeringen å se bort fra dette og si at problemene er hennes sak, sier Risnes til NTB. Han beklager at ingen i regjeringsapparatet har tatt kontakt med ham om denne saken. Oppfordrer til handling Eivind Trædal, Maria Amelies kjæreste, er redd for at politiet sender henne ut før politikerne har funnet en god løsning, og oppfordrer til handling. - Først sa politiet at det ville ta to uker før hun ble sendt ut. Nå har hun fått tre dager. Maria forteller om andre på mottaket som har sittet i ukevis. Det er vanskelig å forstå politiets hastverk, særlig i en sak som har vakt så mye engasjement. Vi trenger mer tid, sier Trædal. I et intervju med TV 2 sier Maria Amelie at hun når som helst fra mandag av kan bli hentet og sendt ut av landet. Hennes støttespillere markerte sitt engasjement utenfor Stortinget i ettermiddag. Trædal sier at venner av Maria Amelie skulle samles til våkenatt i Pax Forlags lokaler i Huitfeldts gate i Oslo søndag kveld. De samles fordi de frykter at hun vil bli sendt ut allerede mandag morgen. - Hver time og hver stemme teller nå. Vi kan ikke risikere at Maria sendes ut mandag morgen, sier Trædal.(NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer