— Motgangen ga meg kort lunte

I løpet av ett år har Erna Solberg gått fra å være utskjelt og irritabel til å bli hyllet som redningskvinnen på borgerlig side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I fjor vår var det mange som spådde at Erna Solbergs politiske karriere ville få en brå slutt. Men Høyre-lederen gjorde kritikken til skamme og bidro til at Høyres oppslutning steg fra ti prosent på de dårligste meningsmålingene til over 17 prosent ved valget.

Selv om Solberg sier at hun har lagt motgangen bak seg og heller vil se framover, legger hun ikke skjul på at kritikken påvirket henne.

Gikk ut over familien —Jeg ble jo ikke i godt humør. Jeg hadde sikkert litt kortere lunte enn jeg pleier, sier Solberg.
Familien hennes fikk også merke presset mot Høyre-lederen.

—Det gikk ut over familien fordi jeg jobbet så mye. Da oppslutningen var lav, ble det vanskeligere å si nei til intervjuer enn tidligere, forteller Solberg.

Samtidig ble hun inspirert til å jobbe hardere.

—Jeg ble rett og slett mer fokusert. Den største drivkraften min er å jobbe for politiske endringer, slår hun fast.

— Politisk skifte Høyre har steget jevnt og trutt på meningsmålingene siden valget i høst. Nå handler det om å holde på medgangen.

—Vi må være forberedt på at oppslutningen går opp og ned. Men jeg tror vi står foran et politisk skifte. Den rødgrønne regjeringen har prøvd seg og velgerne ser at det ikke fungerer. De rødgrønne har for lite fokus på det som ruster Norge for framtida, som utdanning, kunnskap og kompetanse, mener Solberg.

Som under valgkampen i fjor, holder Høyre fortsatt alle muligheter for borgerlig samarbeid åpne fram mot valget om tre år.

—Jeg utelukker ikke samarbeid med noen. Vi skal ikke velge bort noen sjanse for borgerlig regjering. Det viktigste er å holde på oppslutningen om politiske saker, slik at flest mulig stemmer borgerlig, sier Høyre-lederen.

Siv ble sur Mange kommentatorer har spekulert i at det er dårlig kjemi mellom Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Dette avviser Solberg.

—Jeg og Siv Jensen har hatt god tone hele veien. Det var bare etter episoden der jeg ble avbildet på et bord, med Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten ved siden av, at Siv ble litt sur, påpeker hun.

Sponheim har seinere skrevet at en borgerlig trepartiregjering ledet av Solberg var en ubrukelig løsning. Solberg er ikke imponert over den tidligere venstrelederens politiske spill.

—Det var litt spesielt av Sponheim å gå gjennom en valgkamp og si at han ønsker en trepartiregjering når han egentlig ville noe annet, slår Solberg fast.

Vil bli statsminister Erna har tro på at Sponheims etterfølger Trine Skei Grande er en borgerlig politiker som Høyre kan samarbeide med. Men i den neste borgerlige regjeringen vil Erna være statsminister.

—Vi mener at Høyre-lederen bør bli statsministeren og vi skal ha ledervalg i 2012. Vi har hatt en runde da vi satt i regjering uten å ha statsministeren. Det tapte vi på ved neste valg. Jeg har lyst til å bli statsminister og jeg har engasjementet for å få det til.