— Norsk spiongruppe opererte i tre verdensdeler

En hemmelig norsk spionorganisasjon, kalt E 14 eller Seksjon for spesiell innhenting, skal i ti år ha operert i tre verdensdeler, ifølge VG.

SKRYTER: Jørgen Kosmo var forsvarsminister da den hemmelige etteretningsgruppa ble opprettet. Han skryter av innsatsen til de norske agentene. Foto: Morten Holm/Scanpix
SKRYTER: Jørgen Kosmo var forsvarsminister da den hemmelige etteretningsgruppa ble opprettet. Han skryter av innsatsen til de norske agentene. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En hemmelig norsk spionorganisasjon, kalt E 14 eller Seksjon for spesiell innhenting, skal i ti år ha operert i tre verdensdeler, ifølge VG. Enheten ble opprettet på midten av 1990-tallet og ble styrt fra anonyme kontorlokaler i Oslo, skriver VG Nett. Organisasjonen av norske agenter skal ha eksistert atskilt fra etterretningstjenesten på Lutvann fram til 2006.

Ingen kommentar De fleste av spionene skal ha vært ansatt i andre avdelinger i Forsvaret når de ikke var på etterretningsoppdrag. Blant dem som utførte flere måneder lange, risikofylte oppdrag i utlandet, var det også politifolk, lærere, snekkere og jurister. Enheten skal ha blitt etablert for å fremskaffe informasjon som kunne øke sikkerheten til de norske styrkene som tjenestegjorde i krigen på Balkan. Siden skal enheten ha operert i en rekke andre land hvor det kunne være aktuelt å plassere norske soldater. Forsvarets ledelse ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger. — E-tjenesten er fortsatt en del av de hemmelige tjenestene, som vi ikke kommenterer, sier talsmann Christian Øverlie i forsvarsstaben til NTB. - God jobb Jørgen Kosmo var forsvarsminister da E 14 skal ha blitt opprettet i 1995. — De som utførte oppdragene, gjorde en veldig god jobb, sier Kosmo til VG. Han vil ikke kommentere organisasjonens arbeid. Norsk etterretning skal fra midten av 1990-tallet ha oppnådd svært gode resultater, opplyser flere kilder, blant dem tidligere statsråder, til VG. Opplysninger innhentet av E 14, som avisen omtaler som «topphemmelig», skal også ha vakt internasjonal anerkjennelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer