— Skyter mot demon- strantene i Tripoli

Styrkene til Muammar Kadhafi har begynt å skyte mot demonstranter i flere områder av Libyas hovedstad.

SKYTER MOT DEMONSTRANTENE:  Det var i dag planlagt en massedemonstrasjon i Libyas hovedstad Tripoli. Nå skal Kadhafis styrker begynt å skyte mot demonstrantene. Dette bildet er tatt i Tobruk på onsdag. Foto: AP Photo/Hussein Malla
SKYTER MOT DEMONSTRANTENE: Det var i dag planlagt en massedemonstrasjon i Libyas hovedstad Tripoli. Nå skal Kadhafis styrker begynt å skyte mot demonstrantene. Dette bildet er tatt i Tobruk på onsdag. Foto: AP Photo/Hussein MallaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrkene til Muammar Kadhafi har begynt å skyte mot demonstranter i flere områder av Libyas hovedstad Tripoli. Øyenvitne opplyser til nyhetsbyrået Reuters at fem personer er drept. CNN rapporterer at barn og unge skal være blant de skadde.

Det skal være opptøyer mellom demonstranter i områdene ved Fashloom og Algerie-plassen, i Souq el Juma-området og i El Dahmani.

Aktivister har forberedt en massedemonstrasjon i Tripoli i dag. Arrangørene håpet på forhånd at så mange som én million libyere vil delta for å «frigjøre» hovedstaden.

Øyenvitner forteller til Dagbladet at absolutt alle befinner seg ute og deltar i demonstrasjonene - også kvinner og barn.

- Mange blir drept her Barek Mohammed befinner seg om lag 10 kilometer utenfor sentrum av Tripoli. Han fortalte rett før klokka 13 norsk tid at det var rolig, men at demonstrasjonene var ventet å starte rett etter fredagsbønnen.

Han sier folk er livredde for å fortelle medier og verden utenfor hva som skjer, i frykt for å bli drept. Selv velger han å ta sjansen.

- Ingen skjønner hvor mange som blir drept her. Ingen kan snakke om det. Alle er redde for hva som skjer om de forteller om det til medier.  Jeg vet om minst ti personer som ble drept i Tajura, sier Mohammed til Dagbladet.

- Ingen moral
Det er ifølge Mohammed bare soldater som har våpen i Tripoli - ingen av demonstrantene er bevæpnet. Han sier nesten ingen turte å gå ut i natt av frykt for å bli drept.

- De har ingen moral. Det var mange soldater som brukte våpen - jeg hørte skudd bli avfyrt i hele natt. Det er en veldig vanskelig situasjon. Folk er redde. Jeg kjenner en som ble skadet i natt, og han fikk ikke noe hjelp. Etter det forsvant han - jeg frykter at han ble drept, sier Mohammed.

- Serbere og afrikanske soldater Politi og militæret i byen Adjabiya har sluttet seg til opprøret mot Muammar Kadhafi, melder tv-kanalen Al Jazeera. Det samme har skjedd i andre deler av Libya. Men Mohammed sier Kadhafi bruker utenlandske styrker.

- Det er soldater fra Afrika, og også serbere. - Det er soldater fra Afrika, og også serbere. Jeg kan litt serbisk, og jeg har hørt noen muslimer snakke med sine kolleger på serbisk. Libyske soldater vil jo ikke bruke våpen mot folket, sier Mohammed.

Mohammed sier det libyske folk vil kjempe til de vinner. Ingen han snakker med ønsker å flykte.

- Vi skal kjempe. Vi vil ikke flykte. Jeg stoler på mitt folk, og jeg stoler på min Gud. Vi skal vinne, vi skal bli trygge og vi skal aldri være noens slaver, sier Mohammed.

Opprørerne har tatt kontroll over flere byer øst i landet. Opposisjonen, som kaller seg 17. februar-koalisjonen, har blant annet tatt kontroll over den viktige havnebyen Benghazi.

EVAKUERT:  Passasjerer har her ankommet ved flyplassen i Sarajevo, etter å ha flyktet fra Tripolo. Bosniske myndigheter opplyser at tre fly fikk klarsignal for å evakuere den første gruppen med om lag 1500 bosniere. Foto: REUTERS/Danilo Krstanovic/Scanpix
EVAKUERT: Passasjerer har her ankommet ved flyplassen i Sarajevo, etter å ha flyktet fra Tripolo. Bosniske myndigheter opplyser at tre fly fikk klarsignal for å evakuere den første gruppen med om lag 1500 bosniere. Foto: REUTERS/Danilo Krstanovic/Scanpix Vis mer