Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

— Svik mot rusavhengige

Frp-byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, kan ikke fatte at helseministeren ikke får bygget rusakutten som er lovet.

PÅ LEGEVAKTEN: Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (t.v.) ble tatt i mot av fungerende direktør Eli Semmerud og avdelingsoverlege Anne Kathrine Nore på Legevakten i Oslo. De forteller om det kommunale akuttilbudet for rusavhengige. Foto Hans Arne Vedlog
PÅ LEGEVAKTEN: Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (t.v.) ble tatt i mot av fungerende direktør Eli Semmerud og avdelingsoverlege Anne Kathrine Nore på Legevakten i Oslo. De forteller om det kommunale akuttilbudet for rusavhengige. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I går besøkte hun Legevakten i Oslo sammen med Dagbladet.

Her har kommunen bevilget seks millioner kroner, opprettet tre sengeplasser og tre tilrettelagte undersøkelses- og observasjonsrom for rusavhengige. Det kommer i tillegg til løftet fra tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen om 50 millioner kroner til en rusakutt med 12 sengeplasser under Helse Sør-Øst innen 2009. Den er, som Dagbladet skrev i oktober, utsatt på ubestemt tid fordi Oslo universitetssykehus omorganiseres og det ikke er klart hvor den bør ligge. Inntil videre kommer et fagteam uten egne øremerkede sengeplasser. Listhaug mener det er et grovt løftebrudd fra regjeringa.

Får ikke vite behovet
- Hva synes du om at rusakutten helseministeren lovte, er utsatt?

- Det er forferdelig dårlig. Bjarne Håkon Hanssen var opptatt av en god rusomsorg, men resultatene mangler. Det er et svik mot mange fortvilte rusavhengige som har en grusom livssituasjon.

- Hva er konsekvensene av at rusakutten er utsatt?

— Det mangler et ledd i behandlingskjeden. På Aker sykehus skulle det bli faste senger til dette formålet. Nå blir mange som kommer hit til Legevakten bare sendt ut på gata igjen fordi det ikke finnes noe videre tilbud. Ventetida for å få behandling er så lang at når det endelig er plass, er motivasjonen borte hos mange rusavhengige. Da dukker de bare opp her igjen.

- Hvor stort er behovet for akuttplasser i Oslo?

LOVTE AKUTT: Med brask og bram lovte tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen 50 millioner kroner til en rusakutt på Aker universitetssykhus i Oslo innen 2009. Nå har Anne-Grete Strøm-Erichsen tatt over jobben hans, og en rusakutt er ennå ikke på plass. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LOVTE AKUTT: Med brask og bram lovte tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen 50 millioner kroner til en rusakutt på Aker universitetssykhus i Oslo innen 2009. Nå har Anne-Grete Strøm-Erichsen tatt over jobben hans, og en rusakutt er ennå ikke på plass. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det vet vi ikke. Når vi henvender oss til Helse Sør-Øst får vi ikke vite hvor lange ventelister det er.

- Hvorfor får dere ikke vite det?

— Det vet jeg ikke, men jeg lurer på om det kan skyldes at noen helst vil skjule dystre tall. Behovet er utvilsomt formidabelt.

- Begrunnelsen for å utsette en rusakutt med sengeplasser er en omorganisering, og at det ennå ikke er klart hvor den bør ligge. Har du forståelse for det argumentet?

— Nei. Jeg fatter ikke at helseministeren ikke griper inn. Hun burde for lengst ha satt en stopper for forslaget om å legge ned Aker sykehus hvor akutten skulle ha ligget. Det kommer et midlertidig tilbud uten sengeplasser, og inntil videre må pasienter og ansatte leve i uvisshet.

- Løftet om en rusakutt kom fra Bjarne Håkon Hanssen. Hva synes du om innsatsen til den nye helseministeren, Anne-Grete Strøm-Erichsen?

— Hun bør høre mindre på byråkratene i Helse Sør-Øst, og mer på brukerne. Presset i Oslo på behandlingsplasser på rusfeltet er enormt, og hun må sørge for at det opprettes en rusakutt snarest mulig.

«Svingdørspasienter»

OVERDOSETOPPEN: Norge har de tredje høyeste dødsfallene fra heroinoverdoser i Europa. Her fra den såkalte Nåleputa ved Oslo S. Foto: Jacques Hvistendahl
OVERDOSETOPPEN: Norge har de tredje høyeste dødsfallene fra heroinoverdoser i Europa. Her fra den såkalte Nåleputa ved Oslo S. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

På Legevakten håper de også at en rusakutt kommer opp og gå så snart som mulig. Nå er de nødt til å sende ruspasienter rett ut på gata etter endt behandling fordi det ikke finnes et tilbud videre.

- Det er planlagt med 12 sengeplasser, men om de bare hadde opprettet to plasser, hadde det hjulpet veldig, sier fungerende direktør, Eli Semmerud til Dagbladet.

Nå ender pasientene ofte tilbake på Legevakten etter kort tid.

- Dette er ikke enkle pasienter. Hos dem har rusproblemene ofte svære sjelelige implikasjoner, og de trenger derfor mye oppfølging, sier avdelingsoverlege, Anne Kathrine Nore, til Dagbladet.

Svarte Stortinget
Tidligere i november måtte Strøm-Erichsen svare på spørsmål i Stortinget om rusakutten. Hun erkjente da at prosessen hadde trukket ut i tid.

- Jeg har nå fått forsikringer fra Helse Sør-Øst RHF om at den planlagte rusakuttenheten med 12 sengeplasser vil bli påbegynt så snart det lar seg gjøre, og at den vil være operativ i innen ett år fra nå med full kapasitet. I påvente av dette vil Helse Sør-Øst RHF sørge for at Oslo Universitetssykehus HF stiller nødvendig kapasitet til rådighet for å kunne ta imot rusmiddelavhengige som har behov for et akuttilbud - enten etter videre­formidling fra rusmottaket ved Oslo Legevakt eller ved ambulanseuttrykninger ved overdoser, svarte statsråden.

MÅTTE SVARE:Ny helseminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen måtte svare Stortinget om forgjengerens rusløfter. Foto: Jacques Hvistendahl
MÅTTE SVARE:Ny helseminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen måtte svare Stortinget om forgjengerens rusløfter. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media