ADVARSEL: Ukrainas første president, Leonid Kravtsjuk, kom med en kraftig advarsel til de folkevalgte og mante til det største alvor. Landet står på kanten av en borgerkrig, uttalte han. Foto: AFP / Scanpix / SERGEI SUPINSKY
ADVARSEL: Ukrainas første president, Leonid Kravtsjuk, kom med en kraftig advarsel til de folkevalgte og mante til det største alvor. Landet står på kanten av en borgerkrig, uttalte han. Foto: AFP / Scanpix / SERGEI SUPINSKYVis mer

— Ukraina er på kanten av borgerkrig

Ukrainas tidligere president, Leonid Kravtsjuk, mener landet er på randen av borgerkrig, og at hele verden er klar over det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen fra Leonid Kravtsjuk falt i ordskiftet i nasjonalforsamlinga onsdag. Kravtsjuk var den første presidenten i landet etter at Ukraina ble uavhengig av Sovjetunionen i 1991.
 
- Hele verden erkjenner, og Ukraina erkjenner, at landet er på kanten av borgerkrig, sa mannen som var president fra 1991 til 1994.

- Det er revolusjon. Det er en dramatisk situasjon der vi må opptre med største ansvar, sa han til de folkevalgte.

Representantene besvarte uttalelsen med stående ovasjon, og Kravtsjuk fortsatte med å ta til orde for at det må lages en plan som fører til at konfliktnivået trappes ned.

 — Vi må senke konfliktnivået mellom partene og bli enige om en plan som løser konflikten. Vi må jobbe med denne planen skritt for skritt for å lette på konfliktnivået, sa han.

Amnesti Onsdag skal de folkevalgte blant annet drøfte et mulig amnesti for flere titall fengslede demonstranter. Opposisjonen krever at de løslates uten betingelser, mens myndighetene står fast på at demonstrantene ute i gatene først må rive ned barrikadene og forlate offentlige bygninger som de har okkupert.

De siste dagene har president Viktor Janukovitsj blant annet opphevet en omstridt lov som skulle sette en stopper for de omfattende demonstrasjonene. I tillegg har statsminister Mykola Azarov og hans regjering gått av. Men opposisjonen er ikke fornøyd og krever nyvalg. Nå er spørsmålet om myndighetene vil gi enda flere innrømmelser.

Ashton i Kiev Tysklands statsminister, Angela Merkel, trappet onsdag opp støtten til provestlige demonstrantene ved å si at kravene deres er godt begrunnet og må lyttes til.

- Presset fra demonstrasjonene har ført til seriøse samtaler om nødvendige politiske reformer, sa Merkel da hun redegjorde for regjeringas utenrikspolitikk i Forbundsdagen i Berlin.

EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, er onsdag ventet å ha samtaler med partene i Kiev. Det skjer dagen etter at Russlands president Vladimir Putin kritiserte utenlandsk innblanding i Ukraina. Under et toppmøte med EU i Brussel avviste han også at Russland har blandet seg inn i konflikten.

NATO-kritikk Mens russerne har kritisert EU for utidig press på ukrainske myndigheter, mener EU at det er Russland som har presset nabolandet til å avstå fra en samarbeidsavtale med EU. NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, gjentok denne kritikken onsdag. Han beklager at avtalen aldri ble signert som planlagt i november og levner ingen tvil om hva han mener er grunnen:

- Årsaken er velkjent: Presset som Russland legger på Kiev, sier Fogh Rasmussen i et intervju med den franske avisa Le Figaro.

(NTB-AFP-Reuters)