— Vi ble slått med stokk både på armene og hendene

Forteller tidligere elev av den voldssiktede imamen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): — Vi ble slått med en stokk både på armene og hendene. Noen ganger fikk vi en smekk i ansiktet også, dersom vi ikke oppførte oss ordentlig eller ikke hadde gjort leksene våre, forteller en 35 år gammel tidligere elev av den nå voldssiktede imamen til Drammens Tidende.

Torsdag i forrige uke ble en imam i drammensdistriktet pågrepet, avhørt og siktet for vold mot barn i alderen 6 til 12 år. Politiet fikk de første bekymrings-meldingene om voldsbruk allerede tilbake i 2002, og i alt tre moskeer i drammensdistriktet har vært i politiets søkelys.

Imamen skal blant annet ha slått barna med stokk dersom de kom for sent, ikke klarte å lære koranleksen eller var urolige.

- Uakseptabelt
Ana Maria Silva-Harper, leder for Drammen minoritetsråd, ble orientert av politiet fredag. I går innkalte hun styret for å informere dem om saken.

- Vi reagerte veldig sterkt. Vi synes det er forferdelig det som skjer. Men vi var ikke overrasket. Vi har hørt rykter, men at det var så konkret, det visste vi ikke. Vold er uakseptabelt enten det skjer i en moské, kirke eller på en fotballbane, sier Silver-Harper til Dagbladet.

Nå vil minoritetsrådet samarbeide med politi, foreldre og nærmiljø for å skape mer åpenhet i miljøet og få snakket med imamene i drammensområdet.

- Det må stilles pedagogiske krav til imamene, sier lederen av minoritetsrådet.

Siden 2002
Via bekymringsmeldinger fra skoler og anonyme tips fra foreldre har politiet lenge visst om voldsanklagene mot den nå siktede imamen. De første bekymringsmeldingene kom i 2002.

I 2007 hadde politiet den siste oppfølgingssamtalen.

- Da hadde vi innkalt to representanter fra to forskjellige moskeer. Vi ga dem også et tilbud om et opplegg med Alternativ til vold, men det ble aldri fulgt opp. Og nå, i begynnelsen av året, har vi på nytt fått inn opplysninger om at det brukes vold mot barna i koranskolene, sier etterforskningsleder Nina Bjørlo.

Leder for minoritetsrådet setter spørsmålstegn ved hvorfor politiet har ventet så lenge med å gripe inn.

- Vi reagerte selvfølgelig når de sier at de har fått bekymringsmeldinger siden 2002. I dag er det 2009, sier Silver-Harper til Dagbladet.

Enda vanskeligere
For få dager siden ransaket politiet en av moskeene, men fant ingen slaggjenstander. Ifølge politiet er det brukt noe som blir beskrevet som en stokk, kjepp eller pinne, med en stift på enden.

Imamen, som ble pågrepet da moskeen ble ransaket, nekter straffskyld og avviser å ha brukt vold.

Politiet mistenker også at ledere ved flere koranskoler benytter de samme avstraffingsmetodene.

Den tidligere eleven ved koranskolen, som Drammens Tidende har snakket med, tror det blir enda vanskeligere for politiet og minoritetsrådet å nå inn til disse miljøene etter pågripelsen av imamen.

— De står samlet og nå blir familier som er berørt enda reddere for å si noe, i redsel for represalier fra resten av miljøet, sier han.