—Sp vil stjele Lofoten-seier

Regjeringen har allerede bestemt seg for ikke å bore etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, tror Trine Skei Grande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet:) Venstre-leder Trine Skei Grande har nettopp kommet hjem fra ferie i Ukraina når hun ønsker Dagbladet velkommen til kolonihagen sin på Kringsjå i Oslo.

Hun har rukket å få med seg at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har sagt at han personlig er mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, selv om regjeringen ikke offisielt har kommet med noe standpunkt.

Grande mener utspillet til oljeministeren er taktikkeri fra Senterpartiet.

—At Riis-Johansen forteller åpent at han er mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen betyr tre ting. For det første at det ikke blir noen oljeboring. Han ville ikke turt å gå ut med dette, dersom regjeringen ikke hadde bestemt seg. For det andre at han forventer å bli kastet som minister. For det tredje at Sp forsøker å ta æren fra SV for at det ikke blir oljeboring, slår Grande fast.

Pragmatisk Å kommentere den sittende regjeringen er én ting. Å løfte Venstre etter det katastrofale valgresultatet i fjor og å gi partiet innflytelse på regjeringssammensetningen om tre år, vil være noe helt annet.

Sponheim garanterte før valget at han ikke ville støtte en regjering som Frp deltok i. Grande er derimot mer pragmatisk.

—For meg er det ikke hvem som kjører i de svarte bilene som betyr noe, men hva slags politikk som blir ført, sier hun.

Å støtte Frp kan likevel bli vanskelig, hvis partiet ikke endrer politikk på flere områder.

—Jeg tror ikke at det går an å få gjort noe med klimaendringene sammen med et parti som ikke tror at de finnes, understreker Grande.

—Tar etter Taliban Når det gjelder innvandrings- og asylpolitikken er avstanden også stor. Forslaget om å innføre forbud mot å kle seg i burka er et eksempel på Frp-politikk som får Venstre-lederen til å se rødt.

—Frp har et kollektivistisk menneskesyn, som ikke passer for meg. Skal vi ha et klespoliti, må vi sende politienheter for å lære av land som allerede har et slikt politi. Her tar Frp etter Saudi-Arabia og Taliban, slår Grande fast.

Likevel legger hun inn en åpning for å støtte en regjering som inneholder Frp, dersom regjeringen fører en politikk Venstre kan støtte. Grand understreker at Venstre har godt lokalpolitisk samarbeid med Frp flere steder i landet.

—I Oslo har vi et Frp som er mot trikk, men som likevel har satt i gang den største trikkesatsingen noensinne, påpeker hun.

—Prosjektløs regjering Å sitte i en regjering sammen med Frp er derimot uaktuelt.

—Hvis vi skal i seng med noen, skal det være KrF og Høyre, slår Grande fast.

Venstre-lederens strategi for å gjenreise Venstre er å sette de politiske sakene i sentrum.

—Regjeringen har ikke noe prosjekt, ikke noe de vil. Alle land som er så rike som Norge havner i en fase der de ikke fornyer seg. Det gjelder regjeringen i dag. Vi bruker penger på å stoppe kullkraftverk i Kina, mens Kina raser forbi oss på alternativ energi, sier hun.