Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

—Tragisk for både meg og henne

Med blant annet en flaske Sana-sol og en fotball i gave, møtte Mathilde Moland i går enka Bibich Kasongo igjen. Men de diskuterte ikke skyldspørsmålet.

HADDE MED PARFYME TIL ENKEN: Mathilde Moland hadde med seg gaver til Bibich Kasongo fra yngstedatteren.  Foto: Øistein Norum Monsen
HADDE MED PARFYME TIL ENKEN: Mathilde Moland hadde med seg gaver til Bibich Kasongo fra yngstedatteren. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Sent i går kveld kom enka til den avdøde sjåføren Abedi Kasongo tilbake til huset som Mathilde Moland og Rune Edvardsen leier i Kisangani.
Dagbladet fikk være til stede i huset hvor møtet fant sted, men fikk ikke delta eller ta bilder da de to mødrene møttes.

—Bibich Kasongo kom tilbake til huset. Jeg ga henne en fotball til barna. Hun fikk også en koffert full av barneklær. Yngstedatteren min hadde samlet dameting som parfyme og en sminkepung i to bæreposer som de også fikk med seg, sier Mathilde Moland rett etter møtet.

Hun forteller at det var en avslappet tone og at hun også hadde med en flaske med Sana-sol til det yngste barnet.
—Vi har snakket om barn og barnebarn. Jeg spurte hvor gammel jentungen var og hun svarte at barnet er ett og et halvt år gammel. Da måtte jeg fortelle at jeg har et barnebarn på same alder, sier Mathilde Moland

Bestevenner

—Mathilde er bare god. De pratet som de skulle være bestevenner. De lo og smilte og snakket om barna, hverandre og familien, sier Rune Edvardsen.
Mathilde Moland hadde med seg gaver til enka og hennes barn. En koffert med klar, parfyme og en liten sminkepung.
—Det ble hun kjempeglad for. Begge tror på gud og de skjønte at de måtte ha et godt forhold, sier Edvardsen

Tragisk

—Jeg synes Det er veldig greit å ha gjennomført møtet. Vi diskuterte ikke skyldspørsmål og det tror jeg ikke hun var interessert i heller, sier Moland.

—Det er tragisk det som har skjedd både for henne og for meg, sier Mathilde Moland som til tross for lange dager og mange inntrykk fremdeles tar seg tid til å snakke med Dagbladet.

Misjonslederen Rune Edvardsen jobber aktivt med å finne en forretningsløsning for familien slik at de kan klare seg selv. Han vil hjelpe familien med å utvikle ideer til å kunne bli foretak som kan finansiere hverdagen til den uheldige familien.
—Hun skal skrive et brev til meg med sine ideer, sier Edvardsen som har planer om å hjelpe familien videre.

Mange inntrykk

Rett etter møtet med enka ble Mathilde Moland kjørt direkte til sentralfengselet i Kisangani for en høyst uvanlig nattvisitt i fengselet.

—Det var veldig spesielt å komme inn i mørket. Det var veldig lite lys, men jeg var ikke redd. Rune Edvardsen var med, sier Mathilde som begynner å kjenne at reisen og de mange inntrykkene har tatt på.
—Jeg fikk komme inn på cella til Joshua og ventet der til Tjostolv kom. Vi hadde en fin prat.

I dag reiser Mathilde hjem til Vegårdshei. Det er umulig å si hvor lenge det blir til hun få se sin sønn igjen.
—Vi har ikke sagt hadde ennå. Jeg er temmelig sikker på at vi får komme tilbake inn i fengselet i morgen tidlig, sier Mathilde Moland.

Legebesøk

Tidligere på dagen var den norske legen Terje Erlid var på fengselsbesøk i Kisangani. I samarbeids med to kongolesiske kollegaer skulle Erlid tilby behandling og medisinske råd til de mange innsatte som til vanlig er uten kvalifisert legetilsyn.

Erlid hovedprioritet var allikevel å få gjort en vurdering av Tjostolv Moland og Joshua French. Lenge så det ut til at det skulle bli umulig. Fengselsledelsen nektet Erlid å ha noe kontakt med Moland og French, men etter at det store pressekorpset var kastet på dør, fikk allikevel Erlid en halv time med de dødsdømte nordmennene.

—Jeg føler at Joshua står stødigst av de to, sier Erlid til Dagbladet.
Terje Erlid har fått tillatelse av Tjostolv og Joshua til å utarbeide en medisinsk rapport som skal oversendes Utenriksdepartementet.
—Slik situasjonen er nå er det på grensen til uforsvarlig å dra Tjostolv Moland for retten, sier Erlid, og antyder at den medisinske rapporten kan bli atskillig krassere enn han kan uttrykke seg til pressen etter dagens legekonsultasjon i fengselet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media