MDG: - Det er tragisk at oljearbeiderne står uten jobb

Rasmus Hansson jubler ikke over kuttene i oljebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Investor Jens Ulltveit Moe tror ikke det er lenge før 330 000 ansatte i oljebransjen er redusert til 100 000.

- Det er dessverre dumt, for da vil oljen bli produsert hos andre mindre miljøvennlige land. Men vi bør kutte 30-40 000 jobber i oljebransjen per år, sa investoren under onsdagens DBTV-sending fra Valgboden.

SV-politiker Bård Vegar Solhjell sa han ikke har noe imot at Ulltveit Moe bare vil la bransjen blø.

- Det eneste sikre i denne debatten her er at mesteparten av olja må bli liggende om vi skal løse miljøkrisa. Mitt og SVs sitt syn er at det er en god idé for Norge å ha styrt avvikling kjapt, sier Bård Vegar Solhjell.

- Det gjør vondt Miljøpartiet de Grønne ønsker i likhet med Solhjell og SV en avvikling av oljebransjen, men MDG-leder Rasmus Hansson deltar ikke i noen feiring over at oljejobbene forsvinner i et enormt tempo.

- Det gjør alle oss i MDG veldig vondt at folk mister jobben sin og står uten arbeid. Kuttene i oljebransjen går fortere enn vi klarer å skape nye jobber. Det siste vi vil gjøre er å si at vi ikke beklager at dette skjer, sier Hansson til Dagbladet.

Hansson legger ikke skjul på at han ønsker en avvikling av store deler av oljebransjen, men mener oljearbeiderne ville hatt bedre forutsetninger for å få nye jobber med grønn politikk.

- Det er tragisk at oljearbeiderne står uten jobb, men det er oljepolitikken i Norge som fører til at folk nå mister jobbene sine, ikke grønn politikk. MdG har lenge argumentert for at vi nå må sette samfunnets politiske, økonomiske og menneskelige ressurser inn for å skape nye jobber til alle de som må ut av oljenæringen de neste årene, sier Hansson og legger til:

- Dersom de andre partiene hadde hørt på oss tidligere, ville det vært jobber å gå til for de som nå må ut av oljenæringen.

Tøffe forhandlinger Det kan fort bli en realitet, dersom de siste valgmålingene holder hele veien inn.

- Vi kommer til å være knallharde i forhandlingene etter valget, for vi skal få gjennomslag for løftene vi har gitt våre velgere. Vi vil vise at ved å stemme på oss, så vil det skje helt klare endringer i en  grønn retning, sier Hansson.

MdG-toppen er likevel forsiktig optimist med tanke på de gode valgmålingene, men innrømmer at suksessen har kommet raskere enn forventet.

- Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle gå så bra, så fort. Vi er et ambisiøst parti og jeg er glad i å sette meg store mål. Jeg har vært helt sikker på at Miljøpartiet de Grønne fyller et helt nødvendig rom i norsk politikk som de andre partiene ikke har klart å fylle. Jeg har bestandig trodd at vi ville slå oss opp i norsk politikk, men med de målingene vi har nå så går det fortere enn jeg har turt å tro. Det er jo bare kjempeartig at jeg har tatt feil, ler han.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.