Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG: -Per Sandberg bør gå av som minister

MDG mener Per Sandberg bør gå av som fiskeriminister som følge av alt som er kommet fram rundt hans tur til Iran.

PÅ VEI TIL MØTE: Fiskeriminister Per Sandberg på vei inn til et møte med fiskarlaget i Mandal i formiddag. Foto: Christian Roth Christensen
PÅ VEI TIL MØTE: Fiskeriminister Per Sandberg på vei inn til et møte med fiskarlaget i Mandal i formiddag. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDAL /OSLO (Dagbladet): - Nå har det kommet fram nok i denne saken til at det er naturlig at Per Sandberg selv går av. Han har satt seg selv over rikets sikkerhet og det er utilgivelig av en statsråd, sier nasjonal talsperson Une Bastholm til NRK.

- Nå har det kommet fram nok i denne saken til at det er naturlig at Per Sandberg selv går av. Han har satt seg selv over rikets sikkerhet og det er utilgivelig av en statsråd, sier nasjonal talsperson Une Bastholm til NRK.

Ber Sandberg trekke seg: Una Aina Bastolm i MDG mener Sandberg nå bør gå av. Foto: Øistein Norum Monsen
Ber Sandberg trekke seg: Una Aina Bastolm i MDG mener Sandberg nå bør gå av. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Hun synes det er underlig at Sandberg ikke vil fortelle hvorfor han ikke meldte fra om reisen.

- Torsdag endret Sandberg forklaring og klarte ikke å svare på spørsmål fra pressen. Dersom det er slik at vurderingen hans ikke tåler å bli satt søkelys på, bør han heller gå av, sier Bastholm videre.

- Ligger tynt an

SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier Per Sandberg ligger tynt an, men vil ikke på det nåværende tidspunkt si at han må gå av.

- Vi vil først få klarhet i omfanget av den elendige sikkerhetskulturen som er blitt avdekket de siste ukene, før vi begynner å konkludere. Spørsmålet er om det det er flere som ligger tynt an, sier han til Dagbladet.

- Så du mener ikke at det som er kommet fram til nå er nok til at han bør gå av?

- Det er ikke det jeg sier, men jeg vil ikke ut med noen konklusjon før vi vet hva omfanget av det hele er. Hvis det for eksempel viser seg å være et generelt sikkerhetsproblem i regjeringen, da er det ikke Sandberg som skal holdes ansvarlig, det er statsministeren. Men at han har vist en ekstremt dårlig dømmekraft som til og med kan ha satt liv i fare, det begynner vi å nærme oss som et faktum, sier SV-politikeren.

Ingen avklaring

Fiskeriminister Per Sandberg fortatte i dag sitt program på Skalldyrfestivalen i Mandal med et møte med Fiskerlaget i byen.

Fiskeriministeren var smilende og høflig, men ville ikke snakke med journalistene som var møtt opp utenfor lokalet klokka 9.30 i formiddag.

Det kom dermed ingen avklaring på den kryptiske uttalelsen som Sandberg kom med torsdag, der han ga uttrykk for at han hadde gode grunner til ikke å varsle Erna Solberg om sin omstridte feriereise til Iran på forhånd, men ikke ville oppgi hva disse grunnene var.

Ville ikke si noe om kjæresten

Sandberg ville heller ikke svare pressen på spørsmål om han er blitt advart fra myndighetene om å ha et forhold til en kjæreste med Iransk bakgrunn.

- Det kommenterer jeg selvfølgelig ikke. Mine briefer med PST gjengir jeg ikke. Når noen spekulerer i mitt valg av kjæreste og dette blir et tema, da er vi inne i en annen diskusjon sa han i går.

På spørsmål om han angret Iran-turen svarte Sandberg:

- Etterpåklokskap er den dårligste egenskapen man kan ha.

Kritiseres for ambassadebesøk

Hvorvidt Sandbergs omstridte Iran-tur har svekket Norges interesser svarte fiskeriministeren at han skal svare Stortinget.

Sandberg er også fått massiv kritikk for sin deltakelse på flere arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Oslo.

Onsdag kveld kunne kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Nærings- og fiskeridepartementet bekrefte overfor Dagbladet at Sandberg ikke bare var til stede under feiringen, men også i kraft av å være statsråd.

Feiringen markerer grunnleggelsen av den islamske republikken under Ayatolla Khomeini i 1979.

- Jeg går ut i fra at ulike statsråder takker ja til ulike invitasjoner. Det har også jeg gjort, sa han.

Til tross for stormen av kritikk som Sandberg står oppe i, tok Sandberg seg i går tid også til å være festivaldeltaker, og ble observert på en av byens serveringer med kjæresten Bahareh Letnes og flere andre personer.

- Gjør narr av frihetsverdiene

Opposisjonen har reagert på Sandbergs feiring på ambassaden. Sandbergs partifelle Christian Tybring-Gjedde har langet ut mot Sandbergs deltakelse i feiringen på den Iranske ambassaden.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

- Deltakelse på en slik feiring er å gjøre narr av de frihetsverdiene vårt samfunn er tuftet på, uttaler Tybring-Gjedde.

- Det er naturlig at ulike personer med ulik innfallsvinkel føler behov for å kritisere, sa Sandberg i Mandal i går.