MDG-bomba kan gå av i kveld

MDG gjør det ofte bedre på målinger enn i valg, og tapte stygt under skolevalget i forrige uke. Kan det tenkes at klimavelgerne er i ferd med å vende ryggen til Lan Marie Berg og co.? MDG-toppen vedgår at hun er spent, få timer før det hele avgjøres.

«UKJENT SIDE»: Une Bastholm avslører detaljer om sin partikollega Lan Marie Berg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MDG har brukt helga på storstilt mobilisering i Oslo.

Erkjennelse i partiet er nå at valgkvelden kan bli en seig kamp mot sperregrensa - og partiet er slett ikke sikre på å ende opp på vinnersida.

Havner MDG under sperregrensa, vil det kunne øke Erna Solbergs muligheter for å ta igjen Støre på oppløpssida, hevder partiet selv. MDG har 4,9 prosent oppslutning på snittet av målingene i september.

Lan Marie Berg sier hun gjerne skulle sett at flere hadde bestemt seg for å stemme MDG.

- Vi ligger an til å gjøre vårt beste valg noensinne, men vi håper jo å bli størst mulig. Men nå i innspurten hører vi fra mange velgere at de er usikre på hvilket parti de skal stemme på, og hvordan de får mest igjen for miljøstemmen sin. Det er MDG, sier Lan Marie Berg til Dagbladet på valgdagen.

Farlig nærme

Berg er det eneste helt sikre MDG-kortet: Hun ender med all sannsynlighet på Stortinget med direktemandat fra Oslo.

Dagbladets siste måling, publisert torsdag i forrige uke, er partiet farlig nærme sperregrensa med en oppslutning på 4,3 prosent. Da blir Berg alene for MDG på Løvebakken de neste fire åra.

- For at Erna skal ha sjanse til å kunne fortsette å ha flertall, så må MDG under sperregrensa, sier MDG-leder Une Bastholm til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Bekymrede partitopper

Dagbladet kjenner til at frykten er betydelig høyt oppe i partiet for en gjentakelse av det som skjedde ved valget i 2017, selv om mange i folket har kommet MDG langt i møte i oljepolitikken siden den gang.

«Alle» var i 2017 sikre på at MDG kom til å ende over sperregrensa, og «ingen» så overraskelsen komme. MDG endte likevel på 3,2 prosent oppslutning, «milevis» unna sperregrensa på 4 blank.

- Det er veldig spennende. Alt tyder på at valget blir veldig jevnt og at hver stemme vil telle. MDG kan få et historisk gjennombrudd, og gå fra en til ti stortingsrepresentanter, som vil kunne gi oss stor innflytelse de neste fire åra. Men da må alle som er opptatt av at klima, barnas framtid og naturen stemme MDG, sier Lan Marie Berg.

Det er i Oslo at partistrategene mener slaget står.

Her har partiet en stor velgerbase, og MDG-toppene mener det er mulighet for å hente så mange flere stemmer her at man kan vise sperregrensa ryggen for første gang i partiets relativt korte historie.

I går ble sågar Oslo-toppene i MDG beskyldt for å være desperate etter å ha lovet billigere pils til hovedstadens innbyggere. Særlig Venstre har opplevd stor nasjonal framgang, antakeligvis på bekostning av MDG.

NEKTER Å STILLE: Frps partileder Sylvi Listhaug avlyste intervju i Valgboden-sendinga til Dagbladet dagen før. Video: Dagbladet TV Vis mer

Et godt tegn

Pilene peker i begge retninger.

Et positivt tegn er de siste meningsmålingene i hovedstaden. I 2017 fikk MDG 6,6 prosent, 8,6 prosent, 6,4 prosent og 6,4 prosent på de fire siste målingene i Oslo. Partiet endte lavere enn alle disse målingene og fikk bare 6 prosent oppslutning i hovedstaden.

De fire siste målingene denne gang er mer positive: 9,3 prosent, 8,9 prosent, 8,6 prosent og 10,2 prosent.

Selv om MDG fortsatt gjør det bedre på målinger enn i faktiske valg, kan dette likevel bety at partiet gjør det vesentlig bedre i Oslo i år enn i ved valget i 2017.

Og noen ekstra tusen stemmer i Oslo kan være alt som behøves for å sikre partiet mot sperregrensa nasjonalt.

RETT PÅ SAK: I Valgboden stiller programleder Steinar Suvatne spørsmål til partileder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad spørsmål som han må svare ærlig og direkte på. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Et dårlig tegn

Skolevalget i forrige uke satt samtidig en reell støkk i mange MDG-ere.

Etter IPCC-rapporten, og Dagbladets avsløring om oljelobby-rapporten brukt i NRK-debatten, skulle klima bli den store kampsaken i år. Alle eksperter var enige om at MDG ville tjene mest på det.

Men så virker ikke å være tilfelle.

Partiet gikk tilbake i skolevalget, ned 0,8 prosentpoeng til en oppslutning på 6 prosent.

Med tanke på at mange av MDGs attpåtil velgere er unge og førstegangsvelgere, skvatt mange i partiet kraftig til.

Forrige uke ble man enige om at det måtte settes i verk et realt skippertak for å sikre mobilisering.

OM TERROR: Abid Raja i Valgboden. Video: Dagbladet TV Vis mer

Valgforsker: - Lite trolig

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning holder det som lite trolig at et MDG under sperregrensa kan true et regjeringsskifte.

- Det er veldig lite sannsynlig at det er det som er avgjørende for et rødgrønt flertall, sier Bergh til Dagbladet.

- Finnes det et scenario hvor det kan bli avgjørende?

- Det måtte i så fall være hvis Venstre og KrF kommer over sperregrensa, Rødt under, og Høyre og Frp i tillegg vokser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer