MDG-byks i skolevalget

MDG gjør et hopp i skolevalget og puster Høyre i nakken.

SKOLEVALG: MDG øker med hele fire prosentpoeng siden forrige skolevalg. Video: Miljøpartiet De Grønne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Miljøpartiet De Grønne er årets skolevalgvinner med en framgang fra 6,8 prosent de siste to valgene til 10,8 prosent i årets skolevalg.

- Vi er tredje størst i landet, vi har fått et tosifret resultat og vi går fram i alle fylker. Så dette er et brakvalg for oss, sier Hulda Holtvedt som er leder av Grønn ungdom.

JUBEL: Full jubel på valgvaken til Grønn ungdom onsdag kveld. Nasjonal talsperson Hulda Holtvedt jubler sammen med MDG-byråd Lan Marie Berg og voksen nasjonal talsperson Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
JUBEL: Full jubel på valgvaken til Grønn ungdom onsdag kveld. Nasjonal talsperson Hulda Holtvedt jubler sammen med MDG-byråd Lan Marie Berg og voksen nasjonal talsperson Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun forklarer MDG-framgangen slik:

- Det er vanskelig å seile opp som parti om du ikke svarer på klima, og det gjør vi veldig godt. Vi er nesten like store som Høyre i skolevalget, og det sier kanskje noe om den generasjonskløften som er i miljøpolitikken, sier MDGs unge stjerneskudd.

Særlig i Oslo har MDG markert seg. Partiet er nest størst blant de unge i hovedstaden med en oppslutning på 16,4 prosent. Også i Agder er MDG nest størst med 15,5 prosent.

Ap ned, men størst

Skolevalgets største parti er Ap med en oppslutning på 26,6 prosent. Det er 1,2 prosentpoeng svakere enn ved 2017-valget, og hele 5,2 prosentpoeng svakere enn ved fylkestingsvalget for fire år siden.

SKOLEVALGENE: Kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, mener det er grunn til å tro at resultatet av skolevalgene vil gi ringvirkninger på selve valget. Video: Martine Aurdal Vis mer

AUF-leder Ina Libak er fornøyd:

- Dette er en historisk seier. Arbeiderpartiet er det første partiet som vinner tre skolevalg på rad, sier hun.

Ap er mer enn dobbelt så store som det nest største partiet i skolevalget. Den plassen klarer Høyre så vidt å berge.

Minus for regjeringen

Statsminister Erna Solbergs parti får en oppslutning på 12,9 prosent. Det er ned 2,2 prosentpoeng fra 2017 og 3,5 prosentpoeng svakere enn i 2015.

Høyre må tilbake til 2005 for å finne et svakere skolevalg, da de endte på 11,6 prosent.

Også regjeringens nest største parti, Fremskrittspartiet, går tilbake blant ungdommen.

Frp får en oppslutning på 8,2 prosent. Det er en nedgang på 2,5 prosentpoeng på fire år. Frp har hatt en dalende kurve i skolevalgene helt siden 2009, da partiet fikk 24 prosent av stemmene.

Også KrF - som også sitter i regjering - går tilbake. KrF gjør det tradisjonelt svakere i skolevalgene, men et resultat på 2,3 prosent er nær 1 prosentpoeng dårligere enn for fire år siden.

Venstres beste

Venstre er det eneste av regjeringspartiene som går fram. De gjør til gjengjeld et solid byks med en framgang på 3,7 prosentpoeng fra 2015-valget til 10,2 prosent.

En slik oppslutning kan partileder Trine Skei Grande bare drømme om i voksenvalget, dersom en skal legge meningsmålingene til grunn.

- Dette er et historisk valgresultat. Det beste for Unge Venstre i et skolevalg noensinne, sier Grande.

Hun peker på at ungdomspartiet har løftet en liberal profil høyt, i tillegg til klimasaken, i skolevalgkampen:

- Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Grande.

Unge Venstre har markert seg i skolevalgkampen med «Legalize it»-kampanje for legalisering av cannabis. Det ble det mye bråk av.

Rødgrønn framgang

Både SV og Senterpartiet løfter seg sammenliknet med 2015-valget.

SV får 9,9 prosent (+2,4) og Sp 8,0 prosent (+2,3). Sammenliknet med skolevalget for to år siden står SV på stedet hvil, mens Sp har en framgang på 3,2 prosentpoeng.

- Alt i alt er dette skolevalget et oppgjør med høyrepartiene i regjeringen. Høyre, Frp, Venstre og KrF får til sammen bare 33,5 prosent, sier AUF-leder Libak.

De andre partiene har følgende oppslutning - med endringer fra 2015 i parentes:

Rødt 4,9 (+0,2), Piratpartiet 1,4 (-2,7), samlekategorien andre partier: 6,2 (+1,3).

Grønn bølge

Valgforsker Johannes Bergh slår fast overfor NTB at både MDG, Venstre og SV gjør det godt i skolevalget, noe han forklarer med en grønn bølge i skolevalget. Han påpeker likevel at MDG kanskje kunne ventet seg enda mer:

De gjør det jo generelt bedre blant de unge enn blant de eldre, sier Bergh til nyhetsbyrået.

Valgforskeren mener også at Ap har grunn til å være fornøyd:

– Det er et parti som ofte har slitt litt blant unge. At de får mer enn hver fjerde stemme er noe de kan være fornøyd med. Det kan de se på som en boost i valgkampen, sier han.

Tilbakegangen for Høyre og Frp sammenfaller med en negativ trend på meningsmålingene, men er også et uttrykk for at unge går til venstre, tror Bergh. Han mener også at Senterpartiet kanskje hadde forventet et bedre skolevalg, selv om de har grunn til å håpe på sterkere tall i kommunevalget mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer