MDG-Hulda (19): - Elevene burde vise fingeren til fraværsreglene

Hulda Holtvedt mener at noen dagers fravær for å delta i klimakampen er en god investering i framtida. - Skulk i vei for klimaet, sier hun.

DEMONSTRASJON: Natur og ungdom holdt demonstrasjon mot gruvedumping i Repparfjord utenfor Stortinget i 2016, på fredag blir det en ny demonstrasjon for klimaet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Natur og ungdom holdt demonstrasjon mot gruvedumping i Repparfjord utenfor Stortinget i 2016, på fredag blir det en ny demonstrasjon for klimaet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag 22. mars er det varslet storstreik for klima. Det er forventet at over 10 000 ungdomsskoleelever og videregåendeelever over hele landet skal delta.

I forbindelse med demonstrasjonen pågår det nå en debatt i sosiale medier om hvorvidt deltakelse i demonstrasjonen skal telles som politisk fravær eller ikke.

16 av 18 fylkeskommuner har avgjort at klimastreik ikke regnes som politisk fravær. Flere skoler har sendt brev til foreldre om at skolestreikerne ikke kan regne med å få politisk fravær, men i stedet få fravær som vil telle på fagfravær og framkomme på vitnemålet.

Fraværsgrensa

  • Fraværsgrensa gjelder for alle elever i videregående skole, men ikke for lærlinger, lærekandidater og voksne.
  • Fraværsgrensa gjaldt fra 1. august 2016.
  • Hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, vil han eller hun som hovedregel ikke ha rett til å få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget, og læreren kan heller ikke sette slike karakterer.
  • Fraværsgrensa gjelder timefravær i enkeltfag, ikke elevenes totale fravær.
  • Eleven må legge fram relevant dokumentasjon for å få fravær unntatt fra fraværsgrensa. Dette kan være dokumenter som viser til helse- og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid, representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, religiøse høytider m.m.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

Får ikke gyldig fravær

Bærum kommune har sendt ut brev angående fravær ved klimastreiken til alle foreldre ved videregående skoler i kommunen.

I brevet skriver de:

«Bærum kommune setter stor pris på elevers samfunnsengasjement. Barn og unge har ytringsfrihet og det respekterer vi fullt ut og verdsetter høyt. I forbindelse med klimautfordringene, ønsker barn og unge å markere sine bekymringer og rette forventninger til voksnes handlekraft. Dersom en skoleelev velger å gå ut i streik, har vi av juridiske og sikkerhetsmessige årsaker likevel ikke anledning til å gi gyldig fravær selv om grunnlaget for streiken er en viktig sak.»

Videre skriver de at dersom elevene ønsker å delta i streiken, må de ved planlagt heldagsfravær søke til rektor i forkant, og ved planlagt timefravær må det meldes fra til kontaktlærer.

«I denne konkrete saken vil det ikke bli innvilget permisjon for heldagsfravær. Fraværet registreres som ugyldig. Hvis en elev har en funksjon eller arbeidsoppgaver knyttet til gjennomføring av streiken, vil det bli gjort en individuell vurdering.»

Kommunen skriver at timefravær med melding fra foresatte føres som gyldig fravær, men at alt fravær som ikke blir meldt, registreres som ugyldig fravær.

Siv Herikstad, skolesjef i Bærum, sier at Bærum kommune er svært glad for det samfunnsengasjementet elevene viser i klimasaken.

- Når det kommer til uttrykksform i form av streik i skoletida, følger kommunen Utdanningsdirektoratets retningslinjer med hovedregel at det ikke er gyldig fravær selv om grunnlaget for streiken er en viktig sak. Unntak fra hovedregelen er eksempelvis elever som skal representere organisasjoner og holde appeller og liknende.

- Skulk i vei for klimaet

Hulda Holtvedt, talsperson i Grønn ungdom, ber ungdommen vise fingeren til fraværsreglene.

Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom. Foto: Magnus Skrede/MDG
Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom. Foto: Magnus Skrede/MDG Vis mer

- Dette er en nok en krampetrekning fra voksne som ikke klarer å ta inn over seg hva slags krise vi som er unge i dag kommer til å arve. Men svaret er enkelt, vi lar oss ikke kneble.

Holtvedt mener at noen dagers fravær for å delta i klimakampen er en veldig god investering i framtida. Hun oppfordrer elevene til å skulke i vei for klimaet.

Dette handler ikke om finjuss i Norge, mener hun. Det handler om at det skal være mulig for barn å bruke ytringsfriheten sin.

- Fredelig aktivisme kan være et effektivt virkemiddel for å forandre verden. For barn og unge er det også en av få muligheter til å delta i demokratiet. Voksne bør heie på ungdommene som tar initiativ til å være demokratiske borgere.

Holtvedt sier at både aktiv demokratideltakelse og klima- og miljøbevissthet er forankret i den overordnede delen av læreplanen.

- Skolen skal blant annet gi elevene mulighet til å medvirke og til å lære hva demokrati betyr i praksis, bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål og bidra til at elevene utvikler vilje til å ta vare på miljøet.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun leksa opp for Stortinget fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer

- Avsporing å møte demonstrasjon med trusler

Rektor ved Kuben videregående skole i Oslo, Kjell Ove Hauge, sier at det er hans jobb som rektor å forvalte regelverket. Streikeretten kommer med en pris, og i dette tilfellet, udokumentert fravær, sier han til Utdanningsnytt.

- Vi kan ikke applaudere en stram forskrift den ene dagen og så be lærerne bruke individuelt skjønn den neste.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier at dersom ungdom velger å engasjere seg for klimaet, vil det være en tragisk avsporing å møte det med trusler for å hindre fravær.

- Etter min mening er dette et ekte dilemma og det finnes ingen fasit. Det viktigste i denne saken er elevenes engasjement. De opplever at de kjemper for sin framtid. Og de er villige til å ta i bruk sivil ulydighet. Jeg tror lærere kommer til å håndtere dette klokt, både sammen og alene.

- Må vurderes lokalt

I en e-post til Utdanningsnytt skriver Utdanningsdirektoratet at i reglene om fraværsgrense og fraværsføring, vil «politisk arbeid» være deltakelse i kommunestyret eller tillitsverv for et parti.

- Deltakelse i en elevstreik vil vanligvis ikke være omfattet av dette, men det vil kunne avhenge av den enkelte elevens rolle. Dette må vurderes lokalt.

Dersom skolene godtar elevstreik som dokumentert fravær, uten å gå inn i den enkelte elevens rolle, vil dette ikke være i tråd med reglene i forskriften. Dette vil også gjelde for den varslede nasjonale klimademonstasjonen i 22. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer