SISTE PAR UT? MDGs medlemmer skal stemme over om partiet skal gå bort fra modellen med to ledere, kalt nasjonale talspersoner. I dag er det Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson som innehar rollene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SISTE PAR UT? MDGs medlemmer skal stemme over om partiet skal gå bort fra modellen med to ledere, kalt nasjonale talspersoner. I dag er det Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson som innehar rollene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

MDG kan gå fra to ledere til én

Medlemmene skal få avgjøre lederspørsmålet i bindende avstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som eneste norske stortingsparti har ikke Miljøpartiet de grønne én nasjonal leder, men to talspersoner. I dag er dette tospannet Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson.

Nå kan modellen være saga blott. Partiets medlemmer skal få avgjøre om MDG i stedet skal ha en vanlig partiledelse med en leder og to nestledere.

- Oslo MDG har ønsket at lederspørsmålet skal opp til uravstemning. Det kan de kreve fordi de har over 25 prosent av medlemsmassen. Uravstemningen er bindende. Hvis medlemmene ønsker å avskaffe toledermodellen blir det slik, sier partisekretær Lars Gaupset.

- Gjentakende debatt

Ifølge leder i Oslo MDG, Leif Ingholm, er det ikke slik at de nødvendigvis ønsker en ny ledermodell, selv om de har bedt om en uravstemning.

- Oslo MDG har ikke tatt stilling for eller mot . Det finnes gode argumenter for begge modeller. Men vi ser at dette er en debatt som kommer med jevne mellomrom. Derfor er det bra å løfte diskusjonen slik at vi slipper å ha den igjen og igjen, sier Ingholm, som tror at det er mange som ikke forstår modellen helt.

- Den er litt sær og unik i norsk partiflora, sier Ingholm, som også mener en uravstemning er i tråd med partiets demokratiske ånd.

- Foreløpig har det bare vært landsmøtedelegatene som har bestemt dette, det jevne medlem har ikke blitt spurt, sier han.

Samarbeidsproblemer

Det har ikke bare vært fred og fordragelighet i ledelsen i MDG. På landsmøtet i 2016, truet Rasmus Hansson med å trekke seg dersom ikke hans nåværende makker Une Aina Bastholm ble valgt.

Bakteppe var konflikten med den tidligere talspersonen Hilde Opoku, som viste til dårlig samarbeid med Hansson da hun trakk seg som talsperson i partiet.

Under landsmøtet i 2016 kom hun også med følgende utblåsning på Twitter.

«Litt av en leder; holder partiet som gissel rett før valget. Truer med å gå om han ikke får det som han vil, ingen motkandidat».

- Har ikke hatt betydning

Ifølge Ingholm har ikke personkonflikten hatt betydning for at de ønsker votering over ledelsesspørsmålet.

- Jeg mener partiet har lykkes med å ta spørsmålet ut av den nåtidige konteksten. Det har kommet opp uavhengig av personene. Partiet forstår at personkonflikter kan oppstå, men det kan oppstå også i andre partier med andre ledermodeller, sier han.

- Nå er det mellomvalgår. Da kan en fokusere på sjelegransking, sier han om hvorfor de krever en uravstemning nå.

- Naturlig

Hvordan uravstemningen skal gjennomføres, blir tema på Miljøpartiet de Grønnes landsstyremøte i helga.

Ifølge partisekretær Gaupset har ikke landsstyret tatt stilling til om de vil komme med en anbefaling til medlemmene.

- Hovedoppgaven for oss blir å legge til rette for en best mulig debatt, så blir det opp til medlemmene å bestemme.

Heller ikke Gaupset tror et skuffende valgresultat eller personkonflikten har hatt betydning for at lederspørsmålet nå kommer opp.

- Det er naturlig at en gjør opp status etter et valg, og at man diskuterer hvordan partiet ledes. Det har ikke direkte sammenheng med de personene som er i ledelsen i dag, eller valgresultatet. Det er ingenting i den evalueringen vi har gjennomført som tyder på at talspersonmodellen førte til et dårlig valg. Men det er naturlig at det kommer opp. Det er en omdiskutert modell som noen mener er problematisk, sier han.

Une Aina Bastholm er for tida i fødselspermisjon. Rasmus Hansson ønsker ikke å uttale seg om saken i dag.