Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG-Lan: - Ordet «kan» var ikke bevisst

Lan Marie Berg (MDG) ble grillet om lovbruddene NRK har avslørt i Energigjenvinningsetaten.

SE TV LIVE: Spørretime i Oslo bystyre. Video: Oslo Kommune TV Vis mer
  • Følg spørretimen i Oslo bystyret fra klokka 15.00 i videoen øverst i denne saken.

- Dette er en ny søppelskandale og framstår som svak etatsstyring fra miljøbyråden, sa leder i Kontrollutvalget Ola Kvisgaard (H) til NTB før helgen.

Miljøbyråden er Lan Marie Berg (MDG) og etaten er Energigjenvinningsetaten (EGE), der det har vært omfattende brudd på arbeidsmiljøloven (se faktaboks).

- Ikke informert

I dag la Oslo-byrådet, ledet av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Robert Steen (Ap), fram forslaget til nytt Oslo-budsjett i 2020, men opposisjonen kastet seg over nettopp miljøbyråd Lan Marie Berg da spørretimen begynte kort tid etterpå.

- Byråden har ikke informert bystyret skikkelig. Hun informerte i våres at det kunne være brudd på arbeidsmiljøloven på et tidspunkt hun visste at det hadde vært omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Nå har det blitt avdekket at det har kommet enda flere brudd uten at byråden heller har informert om det, sier Eirik Lae Solberg (H) til Dagbladet.

Lan Marie Berg fikk spørsmål om ordbruken fra blant annet Saida Begum (H).

- Det var ikke et bevisst valg av ord da jeg brukte «kan» om lovbruddene, men for å informere bystyret at vi undersøker flere forhold i etaten. Ordet «kan» var ikke et bevisst ord fra min side, svarer Lan Marie Berg.

Fredag krevde opposisjonspartiene i Oslo bystyre at Bergs rolle i styringen av EGE skal granskes.

Vil granske Lan

Kontrollutvalgsleder Kvisgaard påpekte at det bare er to og et halvt år siden søppelkrisen i Oslo skapte storm rundt Berg. Den gang ble det avdekket over 2.000 brudd på arbeidsmiljøloven i søppelselskapet Veireno.

- Denne saken handler om alvorlige forhold tilbake i tid, og det er viktig å for meg å få alle fakta på bordet. Om bystyret ønsker å gjennomføre flere undersøkelser, vil jeg selvsagt bidra til å opplyse saken så godt jeg kan, er Bergs kommentar til granskingen, ifølge NTB.

Hva visste Lan?

Lae Solberg mener det er «behagelig» for byrådet at omfanget av lovbruddene først ble avslørt av NRK etter valget. Kun få dager før valget informerte Lan Marie Berg bystyret om EGE-saken, uten at hun tallfestet antall lovbrudd.

- NRK oppjusterer tallene for lovbrudd hele tiden og det er nå oppe i over 800 brudd på arbeidsmiljøloven. Var du klar over dette eller måtte du også få denne informasjonen fra NRK? spurte James Stove Lorentzen (H).

- Jeg har satt i gang undersøkelsen for å få klarhet i situasjonen. Framfor å konkludere om enkeltsaker vil jeg vente til undersøkelsen er klar for å gi et fullstnedig bilde. Som byråd i Sslo har jeg ansvar for å informere korrekt, derfor vil jeg vente til jeg har alle fakta på bordet, sier Lan Marie Berg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media