Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDGs valgvake

MDG-Lan: - Vi har vunnet uansett

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, mener valget er en suksess for MDG - uansett utfall.

MDGs valgvake: Kort tid før første prognose faller er Lan Marie Nguyen Berg klar på at partiet har klart å flytte klimadebatten i norsk politikk. Bente Bakke (t.h), som tidligere var Høyre-velger, sitter nå i kommunestyret for MDG i Vestby - her sammen med hunden Bruno. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MDGs valgvake: Kort tid før første prognose faller er Lan Marie Nguyen Berg klar på at partiet har klart å flytte klimadebatten i norsk politikk. Bente Bakke (t.h), som tidligere var Høyre-velger, sitter nå i kommunestyret for MDG i Vestby - her sammen med hunden Bruno. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet alle fremmøte på MDGs valgvake lurer på mandag kveld, er om MDG for første gang vil klare å nå sperregrensa på fire prosent.

- Valgkampen har vært fantastisk, sier er byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg til Dagbladet.

Den siste gjennomsnittsmålingen fra Pollofpolls viser at partiet får fire prosent oppslutning, som gir sju mandater på Stortinget. Om resultatet skulle stå, havner partiet på vippen i årets valg.

MDG-profilen forteller til Dagbladet at partiet allerede har vunnet - uansett utfall.

- Vi har flyttet klimadebatten og fått valgkampen til å handle om at også norsk olje er miljøskadelig, sier en tydelig fornøyd Berg til Dagbladet.

I medvind

Berg mener det har skjedd et stemningsskifte i den norske befolkningen.

- Jeg tror dette viser at vi stiller de riktige kravene, og at vi fører en ansvarlig politikk. For oss er det viktig å tenke på hva vi skal gjøre etter oljen og hvordan vi skal skape trygge arbeidsplasser. Klima har seilt opp som den andre viktigste saken for velgerne i denne valgkampen, og det ser vi også nå som store orkaner har herjet i deler av Atlanterhavet, sier hun.

MDG erklærer seg blokkuavhengige, og har garantert at partiet kommer til å forhandle med både høyre- og venstresida etter valget - unntatt FrP.

Samtidig har både Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) begge sagt nei til MDGs oljeultimatum.

Frieri fra Høyre

Før valget gjorde Erna Solberg (H) det klart at hun ikke anser MDG som et reelt vippeparti og at hun går av dersom de fire partiene som har dannet grunnlag for regjering de siste fire årene, mister flertallet.

Berg tror likevel det er sjanse for samarbeid på borgerlig side, og viser til situasjonen i Oslo etter kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2015.

- I Oslo opplevde vi at Høyre sa det samme da, men noen få minutter etter at klokka bikket 21, fikk vi et frieri fra dem også, sier hun og legger til at hun ikke vil si noe om hvilken blokk partiet foretrekker.

- Nå må vi vente til resultatet blir klart før vi ser hvilke partier som ender opp sammen til slutt, sier hun.

Ved forrige Stortingsvalg fikk partiet 2,7 prosent oppslutning. Siden har talsperson Rasmus Hansson vært innvalg som første og eneste mandat fra MDG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!